• Посилання скопійовано

Щодо застосування реєстратора розрахункових операцій (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.07.2021 р. №2922/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо застосування реєстратора розрахункових операцій (витяг)

Суттєво. У разі доставки товару поштою та розрахунку з відстроченням платежу треба забезпечити надання покупцеві разом з товаром розрахункового документа із позначенням у ньому форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу».

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо надання податкової консультації стосовно застосування реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Відповідно до звернення, підприємець знаходиться на спрощеній системі оподаткування, є платником єдиного податку другої групи та планує здійснювати діяльність у сфері торгівлі.

Підприємець просить надати роз'яснення щодо правових засад застосування РРО та просить надати відповідь на такі питання звернення:

Коли і яким чином необхідно проводити розрахункову операцію через РРО, якщо відправка товару здійснюється через декілька днів після оплати товару (наприклад: оплата товару відбувалась через платіжну систему LiqPay 01 травня, а відправка товару відбудеться 05 травня)?

Коли і яким чином необхідно проводити розрахункову операцію через РРО, якщо оплата товару відбудеться після його отримання покупцем (наприклад: товар відправили 01 травня, а оплата відбудеться через систему дистанційного обслуговування Приват24, Ощад24 тощо 05 травня)?

Яким чином проводити розрахункову операцію через РРО, якщо часткова передоплата за товар надійшла з використанням платіжних карток, а остаточна оплата за товар здійснюється на поштовому відділенні готівкою?

Як діяти в ситуації, коли покупець здійснив часткову передоплату за товар через систему дистанційного обслуговування Приват24, продавець провів цю оплату через РРО, але покупець не з'явився на поштове відділення для отримання замовлення і остаточного розрахунку за товар або відмовився від замовлення, якщо в такому разі авансовий платіж не повертається?

<...>

Оскільки звернення не містить інформації щодо запропонованих покупцям (споживачам) можливих способів оплати товарів, які Підприємець зазначив на сайті Iнтернет-магазину, з використанням якого ведеться господарська діяльність, не надав інформації про товари, що в контексті звернення реалізуються в мережі Iнтернет, та в попередніх податкових періодах не перевищив граничний обсяг доходу, встановлений для цілей застосування РРО/програмного РРО, у ДПС відсутня необхідна інформація для надання відповіді по суті заданих питань.

Так, надаємо відповідь виходячи із загальних норм законодавства.

<...>

З урахуванням викладеного повідомляємо, що за умови здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265) обов'язок застосовувати РРО виникне у разі перевищення Вами в календарному році обсягу доходу, встановленого Кодексом, та/або здійснення визначених пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX «Iнші перехідні положення» Кодексу видів діяльності.

Тобто за умови нездійснення видів діяльності, визначених пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX «Iнші перехідні положення» Кодексу, та неперевищення обсягу доходу, визначеного Кодексом для цілей застосування РРО, Ви можете здійснювати свою господарську діяльність без застосування РРО при отриманні оплати як в готівковій, так і безготівковій формі.

Враховуючи зазначене та як відповідь на питання 1 повідомляємо, що РРО та/або програмний РРО застосовується при здійсненні розрахункової операції з дотриманням вимог ст. 3 Закону №265 та у Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. №547, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за №918/29048 (далі — Порядок №547).

Отже, оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару, з подальшим його врученням або направленням його електронної копії покупцю, повинно бути здійснено не пізніше наступного робочого дня на підставі виписки про рух коштів на рахунку, з дотриманням хронології здійснення розрахункових операцій.

У відповідь на питання 2 зазначаємо, що РРО застосовується на підставі виписки фінансової установи про рух коштів на рахунках Підприємця та з дотриманням вимог Порядку №547.

Щодо питання 3 повідомляємо, що у разі доставки товару поштою (кур'єрською службою) та проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або в кредит необхідно забезпечити надання покупцеві разом з товаром розрахункового документа встановленої форми та змісту із позначенням у ньому форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу».

За своєю суттю договір купівлі-продажу є невід'ємною частиною ведення господарської діяльності у сфері торгівлі, а використання будь-яких платіжних сервісів лише спрощує проведення розрахунків між фізичними особами, юридичними особами та/або фізичними особами — підприємцями в мережі Iнтернет. Таким чином, дії суб'єктів господарювання у ситуації, наведеній в питанні 4, мають відповідати договору, укладеному між покупцем та продавцем в усній чи письмовій формі, внаслідок якого продавцем і була отримана часткова передплата за товари, та не можуть суперечити нормам Цивільного та Господарського кодексів, які встановлюють права та обов'язки учасників господарських відносин.

Спірні питання щодо виконання своїх обов'язків сторонами господарських відносин вирішуються в судовому порядку та не відносяться до компетенції ДПС.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації, і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру