• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано Закон про особливості надання електронних публічних послуг

! Усім

У газеті «Голос України» 07.08.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», який набере чинності через три місяці від цієї дати.

Цей Закон визначає засади надання електронних публічних послуг, публічних послуг, комплексних електронних публічних послуг, автоматичного режиму надання електронних публічних послуг. Дія Закону поширюється на суспільні відносини, пов'язані з наданням публічних (електронних публічних) послуг.

У разі якщо законодавством для отримання публічної (електронної публічної) послуги вимагається подання документів та/або інформації, що міститься в інформаційно-телекомунікаційних системах, такі документи та/або інформація не подаються, а в заяві (зверненні, запиті) про надання публічної (електронної публічної) послуги зазначаються відомості, необхідні для надання такої послуги. У такому випадку такі документи чи інформація отримуються суб'єктом надання публічних послуг без участі суб'єкта звернення шляхом доступу до відповідних інформаційно-телекомунікаційних систем.

Якщо для отримання публічної послуги вимагається подання суб'єктом звернення заяви та документів у паперовій формі особисто, для надання електронних публічних послуг належним чином вважається подання таких документів з використанням відповідних інформаційно-телекомунікаційних систем (у тому числі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг), оформлених відповідно до вимог законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, а також у сфері електронних довірчих послуг.

Надання публічних (електронних публічних) послуг може здійснюватися без подання заяви (звернення, запиту) про надання публічної (електронної публічної) послуги у разі настання події, яка є підставою для надання такої послуги за ініціативою суб'єкта надання публічних (електронних публічних) послуг, та на підставі отриманого підтвердження від особи, яка підтвердила згоду на отримання такої послуги. Випадки надання таких послуг встановлюються законом або актом КМУ.

Закон України від 15.07.2021 р. №1689-IX набере чинності 07.11.2021 р.


Нові штрафи за автотранспортні порушення

! Автомобільним перевізникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 04.08.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю».

Законом, зокрема, викладено в новій редакції статтю 14-3 КУпАП «Відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті» і додано нові статті 132-2 «Порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж» і 188-57 «Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті».

Посилено адмінвідповідальність за невиконання вимог уповноваженої посадової особи Укртрансбезпеки про зупинку ТЗ — штраф у розмірі 3 тис. н. м. д. г. (51 тис. грн), а також за перевищення встановлених габаритно-вагових норм під час руху великогабаритними і великоваговими ТЗ автодорогами, вулицями чи залізничними переїздами — штраф від 1 тис. до 3 тис. н. м. д. г. (17 тис. — 51 тис. грн).

Новозапроваджена санкція за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж — штраф у розмірі 3 тис. н. м. д. г. (51 тис. грн), а за невиконання законних вимог Укртрансбезпеки при проведенні перевірки дотримання вимог законодавства про автотранспорт — від 50 до 100 н. м. д. г. (850 — 1700 грн).

Закон України від 29.06.2021 р. №1582-IX чинний з 05.08.2021 р.


Посилено відповідальність за незаконне видобування корисних копалин

! Копачам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.08.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».

Законом викладено в новій редакції ст. 47 КУпАП «Порушення права державної власності на надра», відповідно до якої самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 100 до 200 н. м. д. г. (1700 — 3400 грн) і на посадових осіб — від 200 до 500 н. м. д. г. (3400 — 8500 грн).

Також викладено в новій редакції ст. 240 ККУ «Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин».

Відповідно до змін за порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі встановлено відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 800 н. м. д. г. (8500 — 13600 грн) або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на той самий строк.

За порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення — штраф від 3000 до 5000 н. м. д. г. (51000 — 85000 грн) або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, вчинені на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду або вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи службовою особою з використанням службового становища, — караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Порушення користування надрами, якщо вони вчинені організованою групою або шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, — тягнуть за собою позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Закон України від 15.07.2021 р. №1685-IX чинний з 08.08.2021 р.


Затверджено порядок відкриття спецрахунків для «нульового» декларування

! Банкам і громадянам

НБУ на виконання норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» затвердив Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків зі спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Фізособи, які мають намір відповідно до норм цього Закону скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування (далі — декларанти), звертаються до банку для відкриття поточного рахунку зі спеціальним режимом використання (спецрахунку) та розміщення готівкових коштів в національній та іноземних валютах, банківських металів (з фізичною поставкою).

Після підтвердження джерел походження коштів, банківських металів декларант має право:

перерахувати кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізособи, відкритий в банку України;

або зняти кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок;

або подати в банк заяву та використовувати надалі цей рахунок як звичайний поточний рахунок фізособи, відкритий для власних потреб.

Постанова НБУ від 05.08.2021 р. №83 набирає чинності 01.09.2021 р. та діє до 01.09.2022 р.


Нацбанк затвердив форму банківської гарантії та умови її надання

! Принципалам

На виконання вимог ч. 12 ст. 14 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» Нацбанк затвердив форму банківської гарантії та умови банківської гарантії.

Банківська гарантія застосовується для забезпечення виконання принципалом зобов'язань щодо участі в аукціоні з умовами з продажу об'єкта.

Банківську гарантію мають право в процедурі приватизації надавати тільки системно важливі банки, перелік яких визначає НБУ.

Постанова Національного банку України від 03.08.2021 р. №82 чинна з 05.08.2021 р.


Новий порядок інформування про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті

! Суб'єктам декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило Порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента.

Порядок визначає процедуру інформування НАЗК про відкриття суб'єктом декларування або членом його сім'ї валютного рахунку в установі банку-нерезидента.

Суб'єкт декларування або члени його сім'ї, у разі відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента, зобов'язаний повідомити НАЗК у 10-денний строк з дня, коли було відкрито такий рахунок, або з дня, коли суб'єкту декларування стало відомо або повинно було стати відомо про відкриття зазначеного рахунку членом сім'ї.

Iнформування НАЗК здійснюється особисто суб'єктом декларування шляхом заповнення відповідної електронної форми повідомлення після автентифікації у персональному електронному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Суб'єкт декларування підписує повідомлення шляхом накладання на нього особистого кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, відповідно до вимог законодавства.

Подання повідомлення до Реєстру підтверджується шляхом надсилання інформації про подання повідомлення суб'єкту декларування на адресу його електронної пошти, зазначену в персональному електронному кабінеті, та до персонального електронного кабінету суб'єкта декларування.

Водночас втрачає чинність рішення НАЗК від 06.09.2016 р. №20, яким затверджено попередній Порядок.

Наказ НАЗК від 24.07.2021 р. №451/27 набирає чинності 01.12.2021 р.


Оновлено порядок направлення повідомлень акціонерам через депозитарну систему України

! Акціонерам, АТ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виклала у новій редакції Порядок направлення повідомлень та інформації через депозитарну систему України, затверджений рішенням НКЦПФР від 07.03.2017 р. №148.

Порядок встановлює послідовність дій осіб, які відповідно до законодавства, установчих або інших документів, передбачених законодавством, направляють повідомлення або іншу інформацію через депозитарну систему України, а також послідовність дій професійних учасників депозитарної системи України, депозитаріїв-кореспондентів, номінальних утримувачів для забезпечення направлення таких повідомлень або іншої інформації через депозитарну систему України.

Власник ЦП певного випуску може здійснювати направлення повідомлень або іншої інформації через депозитарну систему України всім іншим власникам ЦП цього випуску, які є такими на дату обліку, або тільки тим, які на цю дату є власниками ЦП цього випуску в обсязі, що не менший чи не більший від визначеного ним розміру.

Депозитарна установа надає депоненту послуги щодо направлення повідомлень або іншої інформації через депозитарну систему України відповідно до цього Порядку та умов договору про обслуговування рахунку в цінних паперах, укладеного з таким депонентом, який є особою, яка направляє (якій направляється) повідомлення або інша інформація.

Також Порядок доповнено новими розділами III «Направлення повідомлень або іншої інформації власником цінних паперів через депозитарну систему України (крім випадку направлення повідомлення або іншої інформації власником цінних паперів, який має відповідний договір з Центральним депозитарієм, іншим власникам цінних паперів випуску)» та IV «Направлення повідомлень або іншої інформації через депозитарну систему України особам, які мають договір з Центральним депозитарієм (крім повідомлень або іншої інформації, яка направляється власниками цінних паперів)».

Рішення НКЦПФР від 15.07.2021 р. №499
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.08.2021 р. офіційно не опубліковане


Затверджено форми для надання фінпідтримки розвитку ФГ

! Фермерським господарствам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило форми:

заявки для отримання часткової компенсації витрат фермерським господарствам, пов'язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених);

реєстру одержувачів часткової компенсації витрат, пов'язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами;

заявки для отримання фінансової підтримки новостворених фермерських господарств для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг;

реєстру одержувачів фінансової підтримки для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг;

заявки для отримання бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) — новоствореним фермерським господарствам;

реєстру новостворених фермерських господарств, яким виділяється бюджетна субсидія;

зведеного реєстру новостворених фермерських господарств, яким виділяється бюджетна субсидія;

заявки для отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання корів усіх напрямів продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п'яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства;

зведеної відомості про нарахування сум дотації за утримання корів.

Наказ Мінагрополітики від 12.07.2021 р. №76 чинний з 06.08.2021 р.


Поліція має погодити маршрут перевезення небезпечного вантажу за 10 р. д.

! Автоперевізникам

Міністерство внутрішніх справ внесло зміни до Порядку погодження та оформлення маршруту руху транспортного засобу під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затвердженого наказом МВС від 04.08.2018 р. №656.

Так, уточнено, що у разі відповідності документів, наданих перевізником або його уповноваженою особою для отримання погодження маршруту руху ТЗ під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів, інформації щодо цих ТЗ та відповідальних за перевезення осіб у ЄIС МВС та внесення перевізником плати за оформлення такого погодження підрозділ поліції видає погодження маршруту руху ТЗ під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів у строк не пізніше ніж 10 р. д. з дати надходження заяви та документів, що додаються до заяви.

Підрозділи поліції формують погодження маршрутів руху ТЗ під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів у ЄIС МВС.

У Правилах дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджених наказом МВС від 04.08.2018 р. №656, уточнено, що при перевезенні небезпечних вантажів має бути погодження маршруту руху, видане уповноваженим підрозділом поліції в паперовій або, за наявності технічної можливості, в електронній формі.

Наказ МВС від 14.07.2021 р. №548
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 11.08.2021 р. офіційно не опублікований


Оновлена форма статзвітності для підприємств

! Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-IКТ (річна) «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємстві у 2022 році».

Форма вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

Водночас з 1 січня 2022 року втратить чинність Наказ Держстату від 22.07.2020 р. №224 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №1-IКТ (річна) «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах у 2021 році».

Наказ Держстату від 25.06.2021 р. №130 чинний з 25.06.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру