• Посилання скопійовано

Звіти при переході ФОП II групи ЄП на ЗСО

ФОП перейшов з II групи єдиного податку на загальну систему оподаткування з 1 липня 2021 року. Які звіти потрібно подати та в які терміни? Якщо ФОП не отримує доходу, чи сплачувати ЄСВ?

Відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої — третьої груп здійснюється в порядку, визначеному пп. 298.2.1 — 298.2.3 ПКУ.

Згідно з п. 177.5 ПКУ, звітним періодом для ФОПів є календарний рік.

При переході з ЄП на ЗСО потрібно подати дві декларації.

Першу — за період перебування на спрощеній системі оподаткування. Подається декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця разом із додатком 1, який є невід'ємною частиною декларації. Для цього ФОП, який переходить на загальну систему оподаткування, повинен поставити «Х» у рядку 8.2, а в додатку 1 у рядку 5 — «Х» у графі «Перехід на сплату інших податків і зборів». Одночасно такі платники проставляють позначку в розділі 8 — період перебування на спрощеній системі оподаткування.

Другу — за період роботи на ЗСО, після переходу потрібно подавати декларацію про доходи (об'єднану зі звітом з єдиного внеску). Декларація подається раз на рік (пп. 177.5.2 ПКУ). Строк подання декларації підприємцем, який перебуває на ЗСО, становить 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.5 ПКУ), тобто до 09.02.2022 р. Такі самі строки подання декларації і для підприємців, які перейшли зі спрощеної на загальну систему оподаткування.

Для ФОПів на загальній системі оподаткування з 1 січня 2021 року передбачено обов'язкову сплату ЄСВ у розмірі не менше ніж мінімальний лише за місяці, в яких отримано дохід (прибуток) (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ1).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Крім того, згідно зі ст. 297 ПКУ, на ЗСО підприємець стає платником усіх обов'язкових платежів, від яких був звільнений перебуваючи на єдиному податку. Такі податки потрібно буде сплачувати за наявності відповідних об'єктів оподаткування.

Тобто ФОПи, які перебувають на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ за відсутності доходу (прибутку). Якщо ФОП не отримає доходу (прибутку) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він матиме право самостійно визначити базу нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ. I сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру