• Посилання скопійовано

Чи платити податок на нерухомість з дерев'яних будиночків?

З 2000-х років на балансі підприємства обліковуються дерев'яні будиночки площею до 15 м.кв. (без фундаменту) для відпочинку працівників у літній сезон. Право власності на будиночки не оформлено, позаяк вони не є нерухомістю. Чи потрібно оподатковувати їх податком на нерухомість?

Оподаткування

Платниками податку на нерухомість є власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ). Право власності на нерухомість виникає з моменту держреєстрації (ст. 182, 334 ЦКУ, ч. 3 ст. 3 Закону №19521).

Об'єктом оподаткування податком на нерухомість є об'єкти житлової та нежитлової нерухомості (пп. 266.2.1 ПКУ). База оподаткування обчислюється на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (пп. 266.3.2 ПКУ).

Таким чином, однією з ознак нерухомого майна, яке підлягає оподаткуванню, є наявність даних про таке майно в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності на таке майно. Якщо таких прав не зареєстровано, то, на наш погляд, і підстав платити податок немає.

Реєстрація нерухомості

Яке нерухоме майно потрібно реєструвати, можна почитати в Методрекомендаціях №32.

У частині 1 Методрекомендацій сказано, що ознаки нерухомого майна наведено у ст. 181 ЦКУ і ст. 2 Закону №1952:

— розташування на земельній ділянці;

— переміщення неможливе без його знецінення;

— переміщення неможливе без зміни його призначення.

Там само сказано, що наявність фундаменту не є визначальною ознакою нерухомості. Адже фундаменти бувають різні.

1 Закон України від 01.07.2004 р. №1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

2 Методичні рекомендації щодо державної реєстрації права господарського відання та права оперативного управління, схвалені рішенням колегії Державної реєстраційної служби України від 11.12.2012 р., протокол №3.

У пункті 2.7 цих Методрекомендацій зазначено, що не підлягають державній реєстрації речові права на тимчасові споруди, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є можливим без їх знецінення та зміни призначення.

Таким чином, на наш погляд, якщо дерев'яні будиночки у принципі можна переміщати в інше місце без їх знецінення, вони не є тим нерухомими майном, яке підлягає держреєстрації. Якщо переміщення неможливе, будиночки підлягають держреєстрації.

Але це питання має вирішуватися індивідуально в кожному окремому випадку, з огляду на особливості кожної конкретної ситуації.

У будь-якому разі, обов'язки зі сплати податку на нерухомість виникатимуть тільки після держреєстрації права власності на будиночки.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру