• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 17.06.2021 р. №2496/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства

Суттєво. Закон не передбачає відповідальності продавця за реалізацію ним алкогольних напоїв СГ-покупцю, який не має ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями.

! Оптовим торговцям алкоголем

Державна податкова служба України, відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства і, в межах компетенції, повідомляє таке.

Товариство зазначило, що здійснює оптову торгівлю алкогольними напоями, має відповідну ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями і на підставі укладених договорів поставки здійснює оптовий продаж алкогольних напоїв суб'єктам господарювання (як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям) для наступної їх реалізації такими особами кінцевим споживачам та не в змозі контролювати наявність у них діючих ліцензій на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Враховуючи зазначене Товариство запитує:

1. До якого суб'єкта господарювання — юридичної особи застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів (до постачальника або до покупця, який є юридичною особою), якщо постачальник, маючи ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями відповідно до укладеного договору поставки з покупцем та оформлених накладних та ТТН, відвантажив алкогольні напої суб'єкту господарювання — юридичній особі, який не має ліцензій ані на роздрібну, ані на оптову торгівлю алкогольними напоями? Покупець купує алкогольні напої для подальшої реалізації.

2. До якого суб'єкта господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів (до постачальника або до покупця, який є фізичною особою — підприємцем), якщо постачальник, маючи ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями відповідно до укладеного договору поставки з покупцем та оформлених накладних та ТТН, відвантажив алкогольні напої суб'єкту господарювання — фізичній особі — підприємцю, який не має ліцензій ані на роздрібну, ані на оптову торгівлю алкогольними напоями? Покупець купує алкогольні напої для подальшої реалізації.

3. Чи застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів до суб'єкта господарювання — юридичної особи (постачальника алкогольних напоїв), який, маючи ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями відповідно до укладеного договору поставки з покупцем (юридичною особою або фізичною особою — підприємцем) та оформлених накладних та ТТН, відвантажив алкогольні напої суб'єкту господарювання (покупцю), який є юридичною особою або фізичною особою — підприємцем та не має ліцензій ані на роздрібну, ані на оптову торгівлю алкогольними напоями? Покупець в цьому випадку купує алкогольні напої для подальшої реалізації.

До зазначених запитань.

Порядок ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями регулюється Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481).

Відповідно до ст. 1 Закону №481 ліцензія (спеціальний дозвіл) — це документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у Законі №481 видів діяльності протягом визначеного строку.

Згідно з абзацом дванадцятим ст. 1 Закону №481 оптова торгівля — діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Частиною двадцятою статті 15 Закону №481 визначено, що роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Роздрібна торгівля — діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб'єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування (абзац тринадцятий ст. 1 Закону №481).

Відповідно до вимог частини першої статті 15 Закону №481 оптова торгівля на території України, зокрема, алкогольними напоями здійснюється за наявності у суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями.

Згідно із абзацом сьомим частини другої статті 17 Закону №481 до суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених цим Законом) — 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Законом №481 не передбачена відповідальність для суб'єкта господарювання — продавця (у даному випадку Товариства) у разі реалізації ним алкогольних напоїв суб'єкту господарювання — покупцю, у якого відсутні ліцензія на право оптової торгівлі алкогольними напоями або ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Отже, за описаних Товариством умов фінансові санкції у вигляді штрафів у разі оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями без наявності ліцензій застосовуються не до Товариства, а безпосередньо до суб'єкта господарювання (в даному випадку покупця — юридичної особи або фізичної особи — підприємця), у якого відсутні ліцензія на право оптової торгівлі алкогольними напоями або ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

На головній сторінці офіційного вебпорталу Державної податкової служби України, як органу ліцензування в цій сфері, в рубриці Головна/Довідники, Реєстри, Переліки/Реєстри/ розміщено:

Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Таким чином, при здійсненні оптової торгівлі алкогольними напоями на підставі відповідної ліцензії, тобто провадженні діяльності, яка передбачає реалізацію алкогольних напоїв суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі або іншим суб'єктам господарювання, у Товариства є можливість перевіряти у покупців — суб'єктів господарювання наявність ліцензій на право роздрібної та/або оптової торгівлі алкогольними напоями.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру