• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної податкової служби України від 10.03.2021 р. №2737/5/99-00-04-03-01-05

Нумерація єдиної «зарплатної» звітності

Нумерація податкових розрахунків здійснюється у межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних. Такий висновок ДПС навела нещодавно в листі від 20.05.2021 р. №498/2/99-00-04-02-01-02 (див. «ДК» №28/2021). Як це застосувати на практиці?

Про які номери йдеться?

Відповідно до законів №115 та №116 Мінфін наказом від 15.12.2020 р. №773 затвердив форми Податкового розрахунку та виклав у новій редакції Порядок його заповнення та подання (Порядок №4).

I ось у цій новій формі «зарплатної» звітності (далі — Розрахунок) є такий реквізит у заголовній частині: у рядку 02, де зазначають звітний податковий період та номер Розрахунку.

При цьому примітками до Розрахунку визначено, що у цьому рядку уточнюють звітний (податковий) період, за який подають Розрахунок із типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий», та обов'язково наводять номер Розрахунку (в хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Зверніть увагу: такий реквізит є не тільки в основній частині Розрахунку, а й у додатках до неї. Проте щодо додатків конкретних вказівок, як їх нумерувати, у примітках немає.

Що каже Порядок №4?

На жаль, він повторює інформацію, наведену в примітках у самій формі. Тобто щодо нумерації Розрахунку в основній частині повторюється вказівка про хронологічний порядок.

Щодо додатків до Розрахунку лише наголошується, що номер такого додатка треба зазначити. А як його визначити — не складно.

Що кажуть податківці?

У вищезгаданому листі №498/2/99-00-04-02-01-02 податківці кажуть таке.

У рядку 02 Податкового розрахунку зазначають звітний (податковий) період, за який подають Податковий розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий» та обов'язково номер Податкового розрахунку (у хронологічному порядку незалежно від типу Податкового розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Тобто нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних.

Що це означає на практиці? Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подається звітна форма Розрахунку за II квартал. Номер такого Розрахунку буде 1.

Якщо подається звітна нова форма Розрахунку за II квартал, її номер буде вже 2.

Якщо після цього подається третя форма Розрахунку за цей самий звітний період (байдуже, звітна нова чи уточнююча), її номер в хронологічному порядку в межах одного звітного періоду буде 3.

Водночас щодо нумерації додатка 4 до Податкового розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ) податківці повідомляють, що реквізит «номер додатка до Розрахунку» містить дані про порядковий номер додатка за формою 4ДФ у складі Податкового розрахунку. Тобто нумерацію додатків за формою 4ДФ у складі Податкового розрахунку здійснюють незалежно від кількості інших додатків, які заповнюють до такого Податкового розрахунку.

У ЗIР (підкатегорія 103.25) ДПСУ пішла ще далі і зазначила, що у реквізиті «номер додатка до Розрахунку» рядка 02 додатка 4ДФ до Розрахунку проставляють порядковий номер цього додатка із загальної кількості додатків 4ДФ, сформованих до Розрахунку.

Що це означає на практиці? На думку автора, податківці виокремили 4ДФ тому, що саме про нумерацію цього додатка їх запитали. А насправді нумерація цього додатка нічим не відрізняється від нумерації, наприклад, додатка 1 і повинна здійснюватися однаково.

Нагадаємо, що і додаток 1, і додаток 4ДФ складають окремо за кожен місяць кварталу. Тож за квартал (3 місяці) кожного з таких додатків треба подати 3 штуки. Особливості заповнення Розрахунку та додатків до нього в разі, якщо якийсь із місяців «випадає», ми розглянули в «ДК» №16/2021.

Як при цьому здійснюється нумерація? Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подають звітну форму Розрахунку за II квартал. Номер такого Розрахунку буде 1. До нього подають додаток 4ДФ (3 штуки). Відповідно номер додатка за квітень буде 1, за травень — 2, за червень — 3.

А що як дані додатків коригуються?

Це питання, на жаль, у коментованому листі не розглядається. Але і згадки про хронологію в Порядку №4 для цього випадку немає.

Тож, якщо подається звітна нова форма Розрахунку за II квартал, її номер буде вже 2. А ось у додатків 4ДФ, які подаються для виправлення помилок у них, нумерація буде та сама, яка була у звітній формі.

Тобто за квітень буде 1, за травень — 2, за червень — 3.

А якщо «уточнюючий» Розрахунок подається за періоди до 2021 року?

На це відповідь ДПС знаходимо у листі від 10.03.2021 р. №2737/5/99-00-04-03-01-05 (див. «ДК» №28/2021).

Виправлення помилок за періоди до 2021 року платник здійснює у поточному «звітному» Розрахунку.

Тобто окремий Розрахунок з типом «Уточнюючий» за періоди до 2021 року для коригування сум ЄСВ не подається.

Таким чином, нумерація основної частини і додатків в цьому Розрахунку буде здійснюватися за загальними правилами.

Якщо ж треба подати Розрахунок за період, за який не було подано Звіт з ЄСВ (наприклад, лютий 2015 року), то треба сформувати Розрахунок з типом «Звітний», в рядку 02 якого зазначити звітний (податковий) період рік — 2015, квартал — 1, відповідний звітний (податковий) період відображається в додатках до Розрахунку (Д1, Д2 або Д3), крім цього, в додатках зазначається номер місяця в кварталі — 2.

А якщо подають «довідковий» Розрахунок?

Ця ситуація теж розглядається у листі №2737/5/99-00-04-03-01-05.

ДПСУ роз'яснює, що якщо платник подав Розрахунок «Звітний» як «Довідковий» до початку строку подання Розрахунку, номер Розрахунку буде «1».

При цьому інформацію за осіб, зазначених у Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий», необхідно також дублювати у Розрахунку з типом «Звітний» за відповідний звітний період.

Відповідно після настання строку для подання Розрахунку за звітний (податковий) період платник подає Розрахунок з типом «Звітний», номер Розрахунку буде «2».

Якщо платник до закінчення граничного строку хоче уточнити суми, зокрема нарахованого ЄСВ, та/або реквізити, такий платник подасть Розрахунок з типом «Звітний новий», номер Розрахунку буде «3».

Якщо платник після закінчення граничного строку подання для відповідного звітного (податкового) періоду подасть Розрахунок з типом «Уточнюючий» з даними про уточнення в сумах нарахованого єдиного внеску та/або реквізитах, номер такого Розрахунку буде «4».

Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подається довідкова форма Розрахунку у серпні за III квартал. Номер такого Розрахунку буде 1. До нього додаються додатки 1 та 4ДФ за липень. Номер кожного з таких додатків буде 1.

А далі, якщо довідкова форма подаватиметься за цей квартал тільки один раз, під час складання звітного Розрахунку за III квартал його номер буде вже 2. А додатки 1 та 4ДФ матимуть нумерацію 1 — 2 — 3. Відповідно додаток 5 матиме номер 1.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру