• Посилання скопійовано

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні оптової торгівлі алкогольними напоями власного виробництва

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 20.05.2021 р. №1968/IПК/99-00-07-05-02-06

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні оптової торгівлі алкогольними напоями власного виробництва

Суттєво. Оптовий продаж алкогольних напоїв їх виробником за готівку з виписуванням прибуткових касових ордерів можливий, але слід пам'ятати про 10-тисячне обмеження на готівкові розрахунки.

! Виробникам алкогольних напоїв

Державна податкова служба України розглянула звернення підприємства щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє таке.

Як зазначено у зверненні, у підприємства виникла практична необхідність отримання індивідуальної податкової консультації щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) при здійсненні оптової торгівлі алкогольними напоями власного виробництва.

Чи може підприємство приймати готівкові кошти через касу підприємства від інших суб'єктів господарювання за відвантажені оптові партії алкогольних напоїв?

У разі приймання до каси підприємства готівкових коштів як плати за відвантажену оптову партію алкогольних напоїв, чи обов'язково підприємству використовувати РРО у такому випадку?

Правовідносини у цій сфері регулюються Кодексом, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. №265/95-ВР зі змінами та доповненнями (далі — Закон №265). Даним Законом визначено правові засади застосування РРО та/або програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО та/або програмних РРО у інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Відповідно до статті 2 Закону №265 розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Згідно з пунктом 2 статті 3 Закону №265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Iнтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Разом з тим пунктом 1 статті 9 Закону №265 визначено, що РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення), затверджене постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. №148, визначає порядок ведення і оформлення касових операцій у національній валюті України.

Відповідно до пункту 23 розділу III Положення касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами та іншими касовими документами, які згідно із законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівки.

Пунктом 25 розділу III Положення передбачено, що приймання готівки в касу проводиться за прибутковим касовим ордером, підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником установи/підприємства. До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання.

Про приймання установами/підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства.

Крім того, згідно з пунктом 6 розділу II Положення суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами між собою — у розмірі до десяти тисяч гривень уключно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Згідно з частиною восьмою статті 2 та з частиною першою статті 15 Закону України №481 від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» виробництво та оптова торгівля алкогольними напоями здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за наявності відповідної ліцензії.

Виходячи з вищевикладеного та відповідно до статті 9 Закону №265, при здійсненні торгівлі виключно продукцією власного виробництва (у т. ч. алкогольними напоями) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, дозволено проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання, без застосування РРО та/або програмних РРО та розрахункових книжок з урахуванням обмежень, встановлених Положенням та за наявності відповідної ліцензії.

При продажу алкогольних напоїв у інших місцях торгівлі застосування РРО та/або програмних РРО є обов'язковим.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру