• Посилання скопійовано

Чи підтверджувати довідкою місце реєстрації замовника-нерезидента?

Згідно з пп. «в» ст. 186.3 ПКУ місцем постачання консультаційних послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Чи потрібно довідкою іноземних країн підтверджувати місце реєстрації замовника, чи достатньо інформації про місцезнаходження в угоді?

Пунктом 45.2 ст. 45 ПКУ зазначено, що податковою адресою юрособи (відокремленого підрозділу юрособи) є місцезнаходження такої юрособи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Так, з 28 квітня 2020 року статтю 17 Закону про держреєстрацію1 доповнено новими нормами, якими зобов'язано заявника для державної реєстрації юрособи надавати державному реєстратору документи для встановлення відомостей про кінцевих бенефіціарних власників, зокрема витяг, виписку чи інший документ із торговельного, банківського, судового реєстру тощо, який підтверджує реєстрацію юридособи-нерезидента у країні її місцезнаходження, — у разі якщо засновником юрособи є юрособа-нерезидент. Тобто це стосується лише державної реєстрації юрособи, якщо її засновником є юрособа-нерезидент.

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Отже, законодавством не передбачено обов'язку постачальника вимагати від покупця послуг — нерезидента довідки іноземної країни про підтвердження місця його реєстрації. У цьому випадку контрагенти працюють на довірчій основі та прописують своє місцезнаходження в угоді, яку укладають на надання/отримання відповідних послуг.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру