• Посилання скопійовано

Як відображати в обліку надходження оплати за покупця від третьої особи?

У березні з покупцем укладено договір на поставку товару та здійснено його постачання. Унаслідок блокування рахунків покупця було вирішено здійснити оплату з його дочірнього підприємства. Як відобразити таку операцію в обліку продавця? Як оформити документально? Податкові наслідки?

Документальне оформлення

Пунктом 1 ст. 528 ЦКУ передбачено, що виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язку боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому випадку кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

Отже, до договору з покупцем можна прописати доповнення у вигляді тристоронньої угоди, відповідно до якої отримувачем (покупцем) товару є фактичний покупець, а платником за такий товар буде третя особа — дочірнє підприємство покупця.

У такому разі всі первинні документи слід оформити на безпосереднього отримувача товару — покупця.

Ця угода може бути як доповненням (додатком до основного договору), так і окремим тристороннім договором між постачальником, покупцем та дочірнім підприємством покупця.

Бухгалтерський облік

Що ж до обліку такої тристоронньої угоди, то в бухгалтерському обліку має бути такі записи:

відображення такої операції на рахунках бухгалтерського обліку у підприємства-постачальника:

— на дату відвантаження/передачі товарів слід визнати дохід та витрати від продажу товару: Д-т 361/Покупець К-т 702; Д-т 902 К-т 28;

— на дату отримання оплати відобразити кредиторську заборгованість перед фактичним платником: Д-т 312 К-т 685/дочірнє підприємство покупця;

— здійснили взаємозалік заборгованостей за трьохсторонньою угодою: Д-т 685/дочірнє підприємство покупця К-т 361/покупець.

Видаткові документи виписують на фактичного покупця, а не на його дочірнє підприємство.

Податок на додану вартість

Те, що за покупця заплатила третя особа (у цьому випадку — дочірнє підприємство), не призводить до жодних змін чи особливостей в обліку ПДВ. ПН за операцією з постачання товарів/послуг складає і реєструє в ЄРПН особа, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг, та за конкретною господарською операцією з постачання товарів/послуг.

Тобто незалежно від того, хто оплачує поставлені товари/послуги, податкова накладна має бути складена безпосередньо на ту особу, яка є покупцем/отримувачем таких товарів чи послуг.

У наведеній ситуації постачання відбулось у березні (на що мала бути складена ПН на покупця). Після надходження оплати за цією поставкою від дочірнього підприємства покупця жодних змін у ПДВ не відбувається (не потрібно ані складати РК, ані виписувати ПН на дочірнє підприємство). Навіть у тому разі, якщо дочірнє підприємство здійснить передоплату за третє підприємство, ПН однаково за датою такої оплати складають саме на отримувача товару, тобто покупця.

Щодо визначення особи, на яку складають податкову накладну, податківці висловилися в IПК ДФСУ від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/IПК.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру