• Посилання скопійовано

Чи поширюється дія Постанови КМУ №224 на косметичні антисептики?

Підприємство — виробник косметичних антисептичних засобів для рук із кодом УКТ ЗЕД 3304 та вмістом ізопропилового спирту 60 — 80% (таким чином виконується вимога Приміток про відповідність назві товару та основного компонента). Чи поширюється дія Постанови КМУ №224 — відсутність оподаткування ПДВ 20% — на ці косметичні антисептики?

Насамперед зазначимо, що ані ст. 197, ані підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ не передбачають звільнення від ПДВ операцій з постачання косметичних антисептичних засобів для рук.

Відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ від оподаткування ПДВ тимчасово звільняються операції з ввезення на митну територію України товарів (у т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном, та операції з їх постачання на митній території України.

Крім того, до таких операцій не застосовуються положення пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ.

Норми п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ в редакції Закону №5401 застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17.03.2020 р.

1 Закон України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджено постановою КМУ від 20.03.2020 р. №224 (далі — Перелік №224).

Пільга й антисептичні засоби

У Переліку №224 назви «косметичні антисептичні засоби для рук» ми не знаходимо. А якщо подивитися на коди УКТ ЗЕД, які наведено в цьому Переліку? На жаль, і коду 3304 в Переліку №224 не зазначено. То що ж, пільги немає?

Відсутність потрібного коду УКТ ЗЕД ще не вирок. Адже відповідно до Постанови №224 коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у цьому Переліку довідково. Проте основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ та від сплати ввізного мита товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в переліку.

Відповідності назві, як бачимо, немає. Хоча в Переліку №224 є дещо схоже на те, що зазначено у запитанні: засіб на спиртовій основі для протирання рук (Alcohol based hand rub). Передбачається, що це розчин, що містить ізопропіловий спирт із вмістом 60 — 80% об'єму.

Проте і назва, і код УКТ ЗЕД у такого засобу інші, ніж зазначені в запитанні. Отже, права на пільгу підприємство за таких умов не має.

Пільга і дезінфекційні засоби

Для потреб Переліку №224 термін «дезінфекційні засоби» використовується у значенні, наведеному в Законі №16451.

Статтею 34 Закону №1645 визначено, що дезінфекційні засоби — це хімічні речовини, біологічні чинники та засоби медичного призначення, що застосовуються для дезінфекційних заходів, підлягають гігієнічній регламентації та державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством.

Виробництво, зберігання, транспортування, застосування та реалізація дезінфекційних засобів здійснюються з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів.

Застосування дезінфекційних засобів, не зареєстрованих у встановленому порядку в Україні, а також тих, у процесі виготовлення, транспортування чи зберігання яких було порушено вимоги технологічних регламентів та інших нормативно-правових актів, забороняється.

Пунктом 4 Порядку №9082 встановлено, що державну реєстрацію (перереєстрацію) засобів проводить МОЗ на підставі поданих документів, зазначених у п. 5 цього Порядку, або позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що виданий до моменту набрання чинності порядками дослідження специфічної активності, безпечності, якості (ефективності) засобів та їх випробування на практиці.

1 Закон України від 06.04.2000 р. №1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб».

2 Порядок державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів, затверджений постановою КМУ від 03.07.2006 р. №908.

До Переліку №224 (в редакції до внесення змін Постановою від 08.04.2020 р. №271) включеноу т. ч. розділ «Дезінфекційні засоби і антисептики» з переліком найменувань (назв товару (основного компонента) відповідних засобів. Постановою №271 було викладено в новій редакції лише назву такого розділу («Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»). А сам перелік назв товару (основного компонента), що міститься у такому розділі, залишено без змін.

Щодо порядку застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ ДПС в IПК від 21.05.2020 р. №2142/6/99-00-07-03-02-06/IПК повідомляє: лише у разі якщо товар відповідає назвам товарів, зазначених у розділі «Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, а також відповідає вимогам, установленим Законом №1645, то операції з постачання такого товару на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ з 17.03.2020 р. (за умови дотримання також інших вимог, визначених у ПКУ й у примітках до Переліку №224).

Якщо товари не відповідають вимогам, установленим Законом №1645, то щодо можливості продажу таких товарів на митній території України та правомірності їх застосування платнику податку доцільно звернутися до МОЗ.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру