• Посилання скопійовано

Як зареєструвати рівнеміри та витратоміри на акцизному складі та як звітувати?

Підприємство купує пальне, яке використовує для власних потреб. Зареєстроване платником акцизу та має три акцизні склади. У серпні 2020 р. підприємство встановлює на складах рівнеміри та витратоміри. Як зареєструвати рівнеміри та витратоміри на акцизному складі та як звітувати щодо використання пального?

Реєструють витратоміри та рівнеміри шляхом подання Довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 27.11.2018 р. №944. Для первинної реєстрації витратомірів та рівнемірів подають в електронному вигляді довідку з ознакою «основна» (реквізит 01.1). На кожен акцизний склад — окрему довідку.

При поданні основної Довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри з метою наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального платник податків заповнює всі таблиці довідки. Докладніше про це написано у ЗIР, підкатегорія 114.11.02, запитання: «Які таблиці основної Довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри обов'язково повинні бути заповнені з метою наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі?».

Власне інформацію про витратоміри та рівнеміри наводять у таблицях 1 і 2 довідки. Звертаємо увагу, що тип події у реквізитах 08.11 та 09.06 обирають «встановлення рівноміра на резервуар» або «введення в експлуатацію витратоміра» відповідно.

Згідно з пп. 230.1.3 ПКУ розпорядники акцизних складів, що використовують пальне виключно для власного споживання чи промислової переробки і не здійснюють операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам, зобов'язані на кожному акцизному складі формувати дані про обсяги обігу пального за звітний календарний місяць та фактичні залишки пального станом на перший та останній дні такого місяця у розрізі кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД у літрах, приведених до температури 15°С.

На сьогодні наказом №944 затверджено лише форму Довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального. Тобто спеціальної форми, яка подається за місяць, наразі не маємо.

Ймовірно, Мінфін може затвердити окрему форму довідки для щомісячного звітування або внесе зміни до наявної форми для добового звітування. Наразі єдиним виходом ми бачимо лише використання наявної добової форми, але із заповненням даних за звітний місяць. З цього питання варто дочекатися офіційних роз'яснень податківців або надіслати їм запит на індивідуальну податкову консультацію відповідно до ст. 52 ПКУ.

До речі, відповідальність, установлена п. 1281.3 ПКУ за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, теж почала застосовуватися з 01.04.2020 р. (абз. 3 п. 25 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). Відповідальність полягає у накладенні штрафу в розмірі 1000 грн за кожен неподаний електронний документ.

Дані про фактичні залишки пального на перший та останній дні календарного місяця та про обсяг обігу пального за звітний календарний місяць формують після проведення останньої операції з обігу пального у звітному календарному місяці, але не пізніше 23 години 59 хвилин останнього дня звітного календарного місяця, до початку здійснення операцій з обігу пального наступного дня, та подають до податкового органу не пізніше 15 к. д., наступних за останнім днем звітного календарного місяця (пп. 230.1.3 ПКУ).

З 1 квітня 2020 року підприємства повинні мати встановлені та зареєстровані витратоміри та рівнеміри, і показники довідки формуватимуться виключно на підставі даних цих приладів. Також з 1 квітня не можна відпускати пальне до реєстрації витратомірів та рівнемірів. Відповідно, це стосується і вересня 2020 року, — тобто у вересні до реєстрації лічильників відпускати пальне не можна.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру