• Посилання скопійовано

Щодо збереження резервних копій контрольної стрічки КСЕФ, збереження «Z-звітів» та фіскальних чеків реєстраторів розрахункових операцій

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 04.08.2020 р. №3180/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо збереження резервних копій контрольної стрічки КСЕФ, збереження «Z-звітів» та фіскальних чеків реєстраторів розрахункових операцій

Суттєво. Закон про РРО не забороняє створювати резервні копії контрольної стрічки в електронній формі, зберігати їх і використовувати під час перевірки.

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України розглянула звернення ТОВ щодо надання податкової консультації з питань збереження резервних копій контрольної стрічки КСЕФ, збереження «Z-звітів» та фіскальних чеків реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Відповідно до звернення Товариство є небанківською фінансовою установою та здійснює діяльність з приймання готівки для подальшого переказу.

Чи може Товариство формувати резервні копії контрольної стрічки КСЕФ, які розміщуються не на носії у функціональних частинах РРО, та чи можуть такі копії використовуватись при перевірках у разі втрати даних та неможливості їх відновлення? (питання 1).

Правовідносини у сфері застосування РРО регулюються Кодексом та Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265).

Законом №265 визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Відповідно до п. 7 ст. 3 Закону №265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані подавати до контролюючих органів звітність, пов'язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв'язку.

Суб'єкти господарювання, які використовують РРО (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти), повинні подавати до органів державної податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті модемів, які до них приєднані.

Суб'єкти господарювання, які використовують такі РРО, як електронні таксометри, автомати з продажу товарів (послуг) та РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, повинні подавати до органів державної податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв'язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій або у безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в фіскальній пам'яті зазначених РРО.

Порядок передачі інформації до органів доходів і зборів дротовими або бездротовими каналами зв'язку встановлюється органом доходів і зборів на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО та модемів для передачі даних затверджено наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 р. №1057, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.10.2012 р. за №1743/22055 (далі — Вимоги №1057).

Відповідно до п. 1.2 розділу I Вимог №1057 визначено, що пакет даних РРО — це набір даних, що генеруються РРО в електронному вигляді. ПД РРО містить інформацію про подію або стан РРО, код автентифікації повідомлення, має визначений формат, захищений від зміни та модифікації; контрольна стрічка в електронній формі (далі — КСЕФ) — копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, послідовно сформованих РРО, що створені в електронній формі таким реєстратором, які зберігаються на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних.

Крім того, за п. 10 ст. 3 Закону №265 суб'єкт господарювання зобов'язаний друкувати або створювати в електронній формі на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років.

Враховуючи зазначене, Закон №265 не містить заборони створювати суб'єкту господарювання резервні копії контрольної стрічки КСЕФ та зберігати резервні копії у незаборонений законом спосіб і можуть бути використані при перевірці.

Окремо зазначаємо, що вимог до носіїв для зберігання зазначеної інформації Закон №265 та наказ Міністерства фінансів України не містять.

Щодо можливості формування резервних копій контрольної стрічки КСЕФ та використання цих даних при перевірці контролюючими органами по РРО, які зняті з реєстрації та не будуть застосовуватись суб'єктом господарювання (питання 2 та 3).

Пунктом 2.1 розділу II Вимог №1057 встановлено, що РРО з КСЕФ повинен мати носій КСЕФ, який є функціональною частиною РРО з КСЕФ, яка призначена для зберігання створених цим РРО пакетів даних.

Пакет даних РРО згідно з п. 1.2 розділу I Вимог №1057 — це, зокрема, набір даних, що генеруються РРО в електронному вигляді.

Отже, збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних «Z-звітів») в електронній формі забезпечується суб'єктом господарювання із дотриманням вимог, визначених Вимогами №1057.

Щодо роздрукування копії фіскального звітного чека («Z-звіту») (питання 4).

Якщо суб'єкт господарювання використовує версію РРО, який має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чека, то у разі втрати оригіналу такого чека суб'єкт господарювання має можливість роздрукувати копію звітного фіскального чека та підклеїти його до відповідного розділу КОРО. Заборони щодо використання копій фіскального звітного чека чинне законодавство не має.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру