• Посилання скопійовано

Прострочена поворотна фіндопомога фізособі: коли надавач є податковим агентом?

Підприємство надало ПФД своєму працівнику. За договором у разі розірвання трудових відносин він повинен був повернути її протягом 30 к. д. з моменту звільнення. Позику працівник не повернув. У разі неповернення позики коли саме у підприємства виникають зобов'язання сплатити ПДФО та військовий збір?

На дату прострочення платежу з повернення ПФД оподатковуваний дохід у фізособи не виникає. ПКУ має дві норми щодо доходу із заборгованості фізособи.

Так, основна сума поворотної фінансової допомоги, що її отримує платник податку, включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, якщо1:

або мине строк позовної давності й при цьому сума непогашеної заборгованості перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (для 2019 року — це 960,50 грн, для 2020 року — 1051 грн). Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації. Це норма пп. 164.2.7 ПКУ;

або надавач за самостійним рішенням анулює (простить) борг до закінчення строку позовної давності у разі, якщо сума боргу перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (з розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (для 2019 року — це 1043,25 грн, для 2020 року — 1180,75 грн). От лише у цьому випадку, якщо надавач ПФД не повідомить боржника відповідно до норм ПКУ, він має виконати усі функції податкового агента. Це норма пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ.

1 ЗIР, підкатегорія 103.02, запитання: «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО поворотна фінансова допомога, яка отримана ФО?».

Докладно про оподаткування та виконання функції податкового агента читайте в консультації «Прощення поворотної фіндопомоги працівнику: як оподаткувати та відобразити у звітності?» у «ДК» №38/2019.

Зверніть увагу! Юрособа у податковому розрахунку за ф. №1ДФ відображає суму списаної на користь фізособи заборгованості, за якою минув строк позовної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, який діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, під ознакою доходу «194» як виплату інших доходів1.

1 ЗIР, підкатегорія 103.25, запитання: «Чи відображає ЮО у податковому розрахунку за ф. №1ДФ суму списаної на користь ФО заборгованості, за якою минув строк позовної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, кий діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року?».

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит», ACCA DipIFR

До змісту номеру