• Посилання скопійовано

Iмпорт авто: як визначити первісну вартість?

Підприємство отримало імпортний електромобіль за митною декларацією від 08.11.2019 р. Як формується його первісна вартість? За якою ціною оприбутковується (за інвойсом чи за скоригованою вартістю на митниці)? Які витрати включаються до первісної вартості?

Насамперед зазначимо, що у разі якщо підприємство імпортує авто, попередньо сплативши постачальнику-нерезиденту аванс, то згідно з абз. 1 п. 6 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів» сума такого авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті, надана іншим особам у рахунок платежів для придбання немонетарних активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів тощо), при включенні до вартості цих активів (робіт, послуг) перераховується у валюту звітності із застосуванням валютного курсу на початок дня дати сплати авансу.

Якщо ж імпорт відбувається з післяплатою, то підприємство оприбутковує авто на баланс за курсом на дату переходу права власності на нього (наприклад, після передачі його підприємству на митниці — на дату митної декларації).

Відповідно до п. 7 П(С)БО 7 «Основні засоби» придбані (створені) ОЗ зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. При цьому первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

— реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству/установі);

— витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;

— витрати на транспортування, встановлення, монтаж, налагодження основних засобів;

— інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Таким чином, до первісної вартості придбаного (імпортованого) автомобіля включається його вартість за інвойсом за курсом на дату переходу права власності (митна вартість використовується виключно для визначення розміру мита), сума мита, збору до Пенсійного фонду, страхового платежу, вартість послуг з транспортування та послуг митного брокера.

Зверніть увагу: якщо підприємство є платником ПДВ, то вартість послуг зараховується до первісної вартості авто без ПДВ, оскільки суму ПДВ на підставі зареєстрованої ПН підприємство відносить до податкового кредиту (запис Д-т 644 К-т 685).

Усі понесені витрати акумулюються на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» (Д-т 152 К-т 685,377, 632) із подальшим зарахуванням на субрахунок 105 «Транспортні засоби» після введення автомобіля в експлуатацію (Д-т 105 К-т 152).

Якщо підприємство не є платником ПДВ, то до первісної вартості авто відноситься вся сума понесених витрат разом з ПДВ.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру