• Посилання скопійовано

Які безготівкові операції вважаються розрахунковими?

Які безготівкові операції вважаються розрахунковими? Чи потрібен РРО при отриманні оплати за товар з картки покупця на картку продавця?

Не слід плутати поняття розрахункових та готівкових операцій, адже вони є різними.

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахункова операція — це приймання від покупця таких видів оплати:

— готівкових коштів — паперових банкнот та металевих монет. Це готівкова розрахункова операція;

— платіжних карток — за допомогою POS-терміналів або інтернет-еквайрингу. Це безготівкова розрахункова операція;

— платіжних чеків, жетонів тощо. Це негрошова форма розрахунків, але це теж розрахункова операція.

Всі ці розрахунки є розрахунковими операціями, і вони мають відбуватися за місцем реалізації товарів (послуг). За цих умов вони всі реєструються через РРО.

Окремо зупинимося на безготівкових розрахункових операціях, які потребують реєстрації через РРО.

По-перше, щоб приймати оплату картками на місці розрахунків, потрібно укласти з банком договір еквайрингу і отримати від банку POS-термінал для приймання карток.

По-друге, щоб приймати оплату дистанційно на сайті продавця, потрібно укласти з банком договір інтернет-еквайрингу, після чого на сайті почне працювати спеціальна программа: так званий платіжний віджет, який стягує оплату з картки покупця за реквізитами картки — її номера, строку дії та тризначного коду на звороті картки. При цьому покупцю не потрібно знати номер рахунку продавця, йому достатньо виконувати вказівки платіжного віджета і акцептувати платіж. Своєю чергою, продавець також не може дізнатися про платіжні реквізити покупця, як це буває під час переказу коштів безпосередньо з рахунку на рахунок. У разі застосування інтернет-еквайрингу також потрібен РРО при реалізації товарів та послуг — див. статтю «Продаж товару через Iнтернет: чи треба РРО?» у «ДК» №48/2019.

Звертаємо увагу, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Якщо послуги надаються дистанційно (наприклад, консультації), то в такому випадку місце надання послуг є невизначеним, а можливості видати замовнику розрахунковий документ немає.

На нашу думку, в такому випадку застосовувати РРО не потрібно, оскільки місця постачання послуг немає. Але для того щоб убезпечитися, радимо отримати для такого випадку власну IПК.

На відміну від розглянутих вище операцій, прямий переказ коштів з рахунку покупця на рахунок продавця (за номером рахунку) без застосування еквайрингових технологій не є розрахунковою операцією та не потребує застосування РРО. Нагадаємо, що саме з рахунків, а не «з карток», здійснюється переказ коштів (докладніше про картки читайте в статті «Корпоративна картка або картка-ключ» у «ДК» №46/2019).

Отже, якщо покупець ініціює прямий переказ коштів зі свого рахунку на рахунок продавця за допомогою клієнт-банку тощо, а еквайринг при розрахунках не застосовується, то РРО не потрібен.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру