• Посилання скопійовано

Щодо визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній та можливості віднесення такого товару, код якого згідно з УКТ ЗЕД встановлений торгово-промисловою палатою, до підакцизних товарів

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 21.12.2019 р. №2077/6/99-00-07-03-02-15/IПК

Щодо визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній та можливості віднесення такого товару, код якого згідно з УКТ ЗЕД встановлений торгово-промисловою палатою, до підакцизних товарів

Суттєво. За наявності документа ТПП про встановлення коду товару за УКТ ЗЕД у податковій накладній зазначається саме цей код.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній та можливості віднесення такого товару, код якого згідно з УКТ ЗЕД встановлений торгово-промисловою палатою, до підакцизних товарів згідно зі статтею 215 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та, керуючись статтею 52 розділу II Кодексу, повідомляє.

Згідно з підпунктом «і» пункту 201.1 статті 201 розділу V Кодексу у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, зокрема код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Відповідно до підпункту 14.1.145 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

Вичерпний перелік підакцизних товарів, їх коди згідно з УКТ ЗЕД та ставки акцизного податку наведено у статті 215 розділу VI Кодексу.

Класифікація товарів здійснюється відповідно до Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД з урахуванням характеристик товару, що є визначальними для їх класифікації згідно з УКТ ЗЕД.

При цьому згідно з пунктом 1 статті 11 Закону України від 2 грудня 1997 року №671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» (далі — Закон №671) торгово-промислові палати мають право, зокрема:

— проводити на замовлення українських та іноземних підприємців експертизу, контроль якості, кількості, комплектності товарів (у тому числі експортних та імпортних) і визначати їх вартість;

— засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов'язані зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності.

Методичні та експертні документи, видані торгово-промисловими палатами в межах їх повноважень, є обов'язковими для застосування на усій території України (пункт 2 статті 11 Закону №671) і є достатньою підставою для зазначення коду УКТ ЗЕД при складанні податкових накладних.

Отже, підприємство при складанні податкових накладних зазначає код УКТ ЗЕД, визначений торгово-промисловою палатою.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру