• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 05.12.2019 р. №1748/6/99-00-04-07-03-15/IПК

З якого періоду застосовуємо ставку ЄСВ 8,41%

Коли слід застосовувати ставку ЄСВ 8,41% — з дня встановлення інвалідності чи з місяця? Що робити зі звітом з ЄСВ, якщо неправильно застосовувалася ставка ЄСВ 8,41% замість 22%. Чи потрібна IПР для застосування ставки 8,41%? Проаналізуймо, що говорять податківці в IПК №1748/6/99-00-04-07-03-15/IПК (див. «ДК» №03/2020).

Ставка ЄСВ 8,41% для всіх роботодавців

Відповідно до частини 13 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для підприємств, установ і організацій, фізосіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Тобто і юрособи, і ФОПи можуть застосовувати ставку 8,41% до сум заробітної плати (доходу), допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, нарахованих працівнику — особі з інвалідністю.

Який документ є підставою для застосування ставки ЄСВ 8,41%

Iснувало чимало «легенд» про перелік документів, які дають право на застосування ставки ЄСВ 8,41%. Зокрема, говорилося, що без IПР (індивідуальної програми реабілітації) ставку 8,41% особам з інвалідністю застосовувати не можна.

Та звернімося все ж таки до норм чинного законодавства.

У пункті 8 розд. III Iнструкції №449 зазначається, що підставою для застосування ЄСВ у розмірі 8,41% є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Засвідчує копію довідки МСЕК безпосередньо роботодавець.

Отже, як бачимо, про IПР тут ані слова, тож достатньо засвідченої копії довідки МСЕК!

З якого періоду застосовується ставка ЄСВ 8,41%

Нараховують єдиний внесок у розмірі 8,41% з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем засвідченої копії довідки МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії. А до дати одержання зазначеної засвідченої довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

Отже, роботодавець, в якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу у розмірі 22% з нарахованої суми заробітної плати у проміжок часу між датою, до якої була встановлена інвалідність, і датою отримання засвідченої копії довідки МСЕК після переогляду.

Якщо сталося так, що копію довідки МСЕК працівник надав з 15 числа поточного місяця, то саме з цієї дати й нараховуємо ЄСВ за ставкою 8,41%.

Звісно, постає логічне запитання: а як відобразити у звіті ЄСВ? Річ у тім, що на одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку №435.

Тож відомості у таблиці 6 звіту з ЄСВ щодо працівника, на чиї доходи частину місяця ЄСВ нараховували за ставкою 22%, а частину — за ставкою 8,41%, відображатимемо у табл. 6 звіту з ЄСВ двома рядками. Відповідно, у таблиці 1 звіту з ЄСВ ця інформація буде показана у рядках 2.1 та 2.2.

Що робити, якщо помилково нараховували та сплачували ЄСВ за працівника за ставкою 8,41% замість 22%?

Насамперед зауважимо, що виправлення треба буде відобразити в таблицях 1 та 6 звіту з ЄСВ. I позаяк зміст помилок — це заниження суми ЄСВ, подавати уточнюючі звіти не потрібно — виправляються помилки у поточному звіті, за той місяць, у якому вони знайдені.

Виправлення помилок у таблиці 6

Помилка полягає в застосуванні не тієї ставки ЄСВ, та категорія застрахованої особи зазначалася неправильно. Для виправлення цих помилок роботодавцю доведеться сторнувати неправильні дані і додати правильні, окремими рядками.

Код типу нарахувань «2» — це сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) зарплати (доходу), на яку страхувальник самостійно донарахував суму ЄСВ.

Код типу нарахувань «3» — сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах згідно з бухгалтерськими та іншими документами, за якими проводиться нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальник самостійно зменшив нараховану суму ЄСВ.

За допомогою цих кодів типу нарахувань у таблиці 6 звіту з ЄСВ слід відобразити зменшення суми нарахованого ЄСВ у попередніх періодах за ставкою 8,41%. Тож у звіті за поточний період додаємо рядки, що дорівнюватимуть кількості місяців, у яких неправомірно застосовували ставку ЄСВ у розмірі 8,41% з кодом типу нарахувань 3.

Це матиме такий вигляд:

1. У реквізиті 1 «громадянин України» зазначаємо відповідну інформацію.

2. У реквізиті 7 — стать.

3. У реквізиті 9 «код категорії ЗО» — 2.

4. У реквізиті 10 «код типу нарахувань» — 3.

5. У реквізиті 11 «місяць та рік» — місяці, в яких слід виправити інформацію, тобто для кожного місяця новий рядок.

6. У реквізиті 12 — прізвище, ім'я, по батькові.

7. У реквізиті 17 «загальна сума нарахованого заробітку/доходу» — суму, яку зазначали у звітах раніше, за кожен місяць.

8. У реквізиті 18 «сума у межах максимальної величини» — у цьому разі те саме, що і в реквізиті 17.

9. У реквізиті 21 «Сума нарахованого єдиного внеску» — суму ЄСВ, яку слід сторнувати, за кожен місяць окремо.

Наступним буде відображення в тій самій таблиці 6 донарахування суми єдиного соціального внеску за ставкою 22%, з кодом типу нарахувань 2.

Це матиме такий вигляд:

1. У реквізиті 1 «громадянин України» зазначаємо відповідну інформацію.

2. У реквізиті 7 — стать.

3. У реквізиті 9 «код категорії ЗО» — 1.

4. У реквізиті 10 «код типу нарахувань» — 2.

5. У реквізиті 11 «місяць та рік» — місяці, в яких слід виправити інформацію, для кожного місяця новий рядок.

6. У реквізиті 12 — прізвище, ім'я, по батькові.

7. У реквізиті 17 «загальна сума нарахованого заробітку/доходу» — відповідно суму, яку було нараховано, за кожен місяць.

8. У реквізиті 18 «сума у межах максимальної величини» — у цьому разі те саме, що і в реквізиті 17.

9. У реквізиті 21 «Сума нарахованого єдиного внеску» — суму ЄСВ, яку слід було нарахувати, за кожен місяць.

Виправлення помилок у таблиці 1 звіту з ЄСВ

Таблиця 1 додатка 4 звіту з ЄСВ формується на підставі даних таблиці 6 та призначена для формування страхувальниками щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у звітному місяці, з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб.

Позаяк розгорнуто показали коригування сум ЄСВ — сторнування неправильних сум (за помилковою ставкою) і донарахування правильних сум, те саме доведеться зробити і в таблиці 1. Для цього призначені рядки 4 та 5 цієї таблиці.

Рядок 4 «Донараховано та/або доутримано єдиний внесок у зв'язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3)» та рядок 5 «Зменшено суму єдиного внеску у зв'язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 5.1 + р. 5.2 + р. 5.3)» в таблиці 1 формуються шляхом нарахування сум ЄСВ на суми виплат нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, що зазначені в таблиці 6 з урахуванням кодів типу нарахувань.

У рядку «Зміст помилки» зазначають період, в якому виявлено помилку, та суму і вид виплати, на яку не нараховано та/або зайво нараховано єдиний соцвнесок. За наявності кількох помилок описують кожну з них.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру