• Посилання скопійовано

Запит щодо оподаткування внесків учасників

Лист Державної податкової служби України від 30.10.2019 р. №518/4/99-00-04-04-03-13

Запит щодо оподаткування внесків учасників

Суттєво. ДПС вважає, що внески засновників понад розмір СК оподатковуються єдиним податком, і просить Мінфін підтвердити цю позицію або надати власне роз'яснення.

! Юрособам — платникам ЄП

ДПС України у зв'язку із запитом депутата Харківської обласної ради від 28.07.2019 р. щодо включення до об'єкта оподаткування єдиним податком внесків учасників підприємства до додаткового капіталу, які здійснюються понад статутний капітал без рішень про зміну його розміру, звертається за роз'ясненням з порушеного питання.

Депутат, посилаючись на IПК від 23.11.2018 р. №4929/IПК/16-31-12-04-23, розміщену в Єдиному реєстрі IПК, зауважує, що вона суперечить ПБО-15 «Дохід», затвердженому наказом МФУ від 29.11.99 р. №290, зареєстрованим у Мін'юсті 14.12.99 р. за №860/4153 (далі — ПБО-15).

IПК була надана на звернення ПП (далі — Підприємство) від 26.10.2018 р. щодо визначення доходу платника єдиного податку третьої групи, і ДФС розглядала проект IПК, наданий ГУ у Полтавській області листом від 13.11.2018 р. №5445/8/16-31-12-04-19/IПК.

Питання Підприємства було таке: чи включаються до складу доходу юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи грошові кошти, внесені засновниками як додатковий капітал без зміни розміру статутного капіталу.

У вказаній IПК зазначено таке.

Відповідно до п. 292.1 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті.

До складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 Кодексу).

Оскільки чинними нормами Кодексу передбачено, що до доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів, які внесені засновниками до статутного капіталу такого платника, а внески учасниками підприємства до додаткового капіталу здійснюються понад статутний капітал без рішень про зміну його розміру, то такі кошти оподатковуються єдиним податком у повному обсязі.

Депутат зауважує, що згідно з п. 5 ПБО-15 зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства не визнається доходом.

ДПС, керуючись п. 5.2 Кодексу, яким визначено, що якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу, обґрунтовує свою позицію таким чином.

Оскільки пп. 8 п. 292.11 Кодексу невизнання доходом для цілей визначення бази оподаткування єдиним податком платниками третьої групи поширено лише на один із видів внесків засновників господарських товариств до капіталу таких товариств, а саме — внески до статутного капіталу, то не вбачається підстав не визнавати доходом для цілей визначення бази оподаткування єдиним податком третьої групи інші види внесків засновників (учасників) господарських товариств, зокрема внески до додаткового капіталу. Просимо підтвердити позицію ДПС або надати роз'яснення з порушеного питання.

Голова С. ВЕРЛАНОВ

До змісту номеру