• Посилання скопійовано

Про надання консультації щодо реєстрації РРО

Iндивідуальна податкова консультація ГУ ДПС у м. Києві від 25.10.2019 р. №1015/10/26-15-02-03-17-IПК

Про надання консультації щодо реєстрації РРО

Суттєво. Податківці нагадали про свою позицію щодо необхідності застосування РРО при торгівлі через Iнтернет.

! Iнтернет-магазинам

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі.

Згідно зі статтею 3 Закону №265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Процедури реєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) визначені Порядком реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. №547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за №918/29048, зі змінами та доповненнями (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 3 розділу I Порядку, господарська одиниця — стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Адреса господарської одиниці — адреса, зазначена в документі на право власності або користування господарською одиницею, договорі оренди.

У разі якщо суб'єкт господарювання здійснює реалізацію товарів за місцезнаходженням покупця (замовника), то такий РРО можливо реєструвати на юридичну адресу суб'єкта господарювання у випадку невикористання транспортного засобу.

У разі доставки товару за допомогою кур'єрської служби за умови передоплати із застосуванням платіжних карток продавець при продажу товарів повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чека) разом із придбаним товаром та відповідним чином оформленим гарантійним талоном (у разі необхідності).

Якщо доставка товару здійснюється кур'єрською службою за умови післяплати, то кур'єр видає розрахунковий документ (чек) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру