• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 12.11.2019 р. №1283/6/99-00-05-04-01-15/IПК

Коментована IПК розглядає оприбуткування готівкової виручки у відокремленому підрозділі (магазині), де застосовується РРО, у разі неведення магазином касової книги.

Єдиним документом, який визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті, є Положення №148. I загальне правило цього документа таке: готівка, що надходить до кас, оприбутковується у день її одержання в повній сумі. Враховуючи визначення терміна «оприбуткування готівки» в цьому випадку, коли використовується РРО, це буде проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі або фіскальному звітному чеку (якщо магазин касової книги не веде).

Усі СГ здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку. Відповідно до п. 11 розділу II Положення №148, для СГ як головного підприємства це касова книга. А для кожного окремого магазину, який проводить готівкові розрахунки із застосуванням РРО, це:

— або касова книга з оформленням касових ордерів;

— або, якщо касова книга не ведеться, зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пунктом 44.3 ПКУ (не менш як 1095 днів), і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до книги обліку розрахункових операцій (у разі її використання).

СГ зобов'язаний розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі. Увага! А також з 12 грудня 2019 р. СГ повинен визначити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання магазином щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі. Це нова вимога, внесена постановою НБУ від 07.11.2019 р. №131.

У документі потрібно врахувати особливості роботи як головного підприємства, так і його магазинів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку).

Згідно з п. 15 розділу II Положення №148 магазини мають право здавати готівкову виручку до кас юридичних осіб або до кас банків.

У момент вилучення готівки з місця проведення розрахунків магазин за п. 6 розділу III Порядку №547 повинен реєструвати це через РРО з використанням операції «службова видача», тому що видача не пов'язана з проведенням розрахункових операцій (з реалізацією товарів/послуг).

У коментованій IПК податкові органи зауважують, що не буде порушення, якщо переміщати готівку з місця проведення розрахунків до спеціального приміщення — для подальшого здавання до банку. Головне правило для магазину: наприкінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (друкувати X-звіти, Z-звіти). У такому разі ця сума вважатиметься оприбуткованою (додатково див. IПК від 12.09.2019 р. №143/6/99-00-05-04-01-15/IПК у «ДК» №38/2019).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру