• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів засновникам — фізособі та юрособі: облік та оподаткування

Фізособа є засновником ТОВ 1 (платник податку на прибуток), яке, своєю чергою, є засновником ТОВ 2 (платник податку на прибуток). Як в бухобліку відображається виплата дивідендів від ТОВ 2 на ТОВ 1 та від ТОВ 1 — фізособі? Яке буде оподаткування?

Зважаючи на те що засновником ТОВ 2 є інша юридична особа (ТОВ 1), засновником якої, своєю чергою, є фізособа, має місце така ситуація:

— ТОВ 2 за результатами періоду, в якому отримано прибуток, виплачує дивіденди ТОВ 1;

— ТОВ 1, своєю чергою, за результатами вже своєї діяльності (з урахуванням отриманих дивідендів від ТОВ 2) виплачує дивіденди своєму засновнику — фізичній особі.

Відповідно до цього розглянемо й оподаткування.

Якщо дивіденди сплачує одна юрособа іншій юрособі, обидві з яких є платниками податку на прибуток, утримувати ПДФО та ВЗ не потрібно.

Однак положення пп. 57.1-1.2 ПКУ зобов'язують емітента корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ.

Але такий обов'язок виникає лише тоді, коли сума виплат дивідендів перевищить об'єкт оподаткування податком на прибуток за звітний рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов'язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

Якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об'єкта оподаткування, обчислене пропорційно до кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Авансовий внесок обчислюється за ставкою 18%.

Отже, при виплаті дивідендів ТОВ 1 у ТОВ 2 не виникає обов'язку оподатковувати їх суму, проте може виникнути обов'язок щодо сплати авансового внеску з податку на прибуток, якщо сума виплачених дивідендів буде більшою, ніж об'єкт оподаткування податком на прибуток за відповідний звітний період, за який такі дивіденди і виплачуються. Тобто якщо сума дивідендів є більшою, ніж оподатковуваний прибуток за той рік, за який виплачуються дивіденди.

При виплаті дивідендів фізособі підприємство (ТОВ 1) стає податковим агентом такої особи і, відповідно, на нього покладається обов'язок з нарахування, утримання і сплати податків з такого доходу.

Зважаючи на те що підприємство є платником податку на прибуток, сума нарахованих фізособі дивідендів оподатковується за ставкою 5% (пп. 167.5.2 ПКУ). Також з нарахованої суми дивідендів утримується ВЗ за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У кварталі нарахування та виплати дивідендів саму суму дивідендів та утримані з неї ПДФО і військовий збір підприємство-емітент відображає у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком його заповнення, доходи фізосіб у вигляді дивідендів відображаються за ознакою доходу «109».

Сплатити ПДФО та ВЗ із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ. Податковий агент — підприємство, яке виплачує дивіденди, повинно перерахувати до бюджету ПДФО та ВЗ:

— під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;

— якщо дивіденди нараховано, але не виплачено до закінчення 30 к. д., що настають за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачуються у строк не пізніше 30 к. д., що настають за місяцем нарахування доходу (пп. 168.1.5 ПКУ).

Отже, якщо підприємство прийме рішення про розподіл прибутку і, відповідно, нарахування дивідендів, а їх виплата буде пізніше, то ПДФО та ВЗ доведеться сплатити до закінчення 30 к. д., що настають за місяцем нарахування дивідендів.

Позаяк дивіденди виплачуються фізособі, то сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток не потрібно.

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів буде відображено так:

— нарахування дивідендів проведенням Д-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» К-т 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;

— водночас наприкінці року слід зробити проведення Д-т 441 «Прибуток нерозподілений» К-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»;

— утримання ПДФО — Д-т 671 К-т 641;

— утримання ВЗ — Д-т 671 К-т 642;

— сплата авансового внеску при виплаті дивідендів ТОВ — Д-т 64 К-т 311;

— виплата дивідендів засновнику в грошовій формі — Д-т 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» К-т 301, 311.

У ТОВ 1 отримані від ТОВ 2 дивіденди відображаються так:

— на дату складання протоколу про виплату дивідендів Д-т 373 К-т 731 (нарахована ТОВ 1 сума дивідендів у бухобліку потрапить до його доходу і в подальшому буде врахована при визначені фінансового результату на рахунку 79 «Фінансові результати»);

— отримання дивідендів — Д-т 311 К-т 373.

Зверніть увагу, що сума дивідендів відображається у додатку АВ до декларації з податку на прибуток.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру