• Посилання скопійовано

Податкова накладна складена помилковою датою: які наслідки?

Підрядник виконав будівельно-монтажні роботи для замовника на суму 120 тис. грн. Акт підписаний 03.09.2019 р. Податкова накладна складена пізніше (16.09) і зареєстрована в ЄРПН. Які податкові наслідки (штрафи) і яку суму штрафу передбачено для підрядника та замовника?

Якщо податкова накладна складена іншою датою, ніж дата першої події (п. 187.1 ПКУ), то по суті це означає, що на дату першої події податкову накладну взагалі не складено і не зареєстровано. Податкову накладну має бути складено на дату першої події: якщо передоплати не було, то дата першої події — це дата підписання акта 3 вересня.

Наслідки для підрядника

Під час документальної перевірки цей факт можуть виявити перевіряльники і накласти штраф відповідно до п. 120-1.1 ПКУ в розмірі від 10% до 50% від суми ПДВ (за даними запитання — 20000 грн), залежно від кількості днів прострочення терміну реєстрації ПН.

Податкова накладна від 16 вересня є помилково складеною і такою, якій не відповідає оподатковувана господарська операція. Наявність такої податкової накладної в ЄРПН не врятує підрядника від необхідності реєструвати ПН від 3 вересня.

Підрядник повинен включити до декларації з ПДВ за вересень суму податкових зобов'язань з ПДВ за актом від 3 вересня.

Наслідки для замовника

Замовник не має права на податковий кредит за актом від 3 вересня, бо не зареєстровано ПН від цієї дати. Податкова накладна від 16 вересня не дає права замовникові на податковий кредит. Право на податковий кредит у замовника виникне лише після реєстрації підрядником податкової накладної від 3 вересня.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру