• Посилання скопійовано

Право ФОПа на ПК з ПДВ

В IПК від 02.10.2019 р. №560/6/99-00-04-07-03-15/IПК (див. «ДК» №43/2019) ДПС розглянула питання оподаткування доходів ФОПа від провадження господарської діяльності, а також формування податкового кредиту з ПДВ.

Загальне правило

Згідно з п. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування підприємця на загальній системі є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю підприємця.

Якщо підприємець є платником ПДВ, він на підставі п. 177.3 ПКУ не включає до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

На підставі даних Книги1, яка заповнюється згідно з Порядком №481, складається річна декларація2 підприємця і сплачуються ПЗ з ПДФО (із врахуванням авансових платежів) та ВЗ.

А от зведені результати обліку ПДВ відображають у декларації з ПДВ. Облік ПДВ ведуть на підставі ПН або РК до таких ПН, митних декларацій, інших документів за п. 201.11 ПКУ.

У коментованій IПК розглядаються такі питання:

1) відображення підприємцем — платником ПДВ податкового кредиту;

2) формування витрат звітного року.

ПДВ при купівлі автомобіля

У більшості випадків дата віднесення сум ПДВ до ПК за п. 198.2 ПКУ визначається за правилом першої події: за датою оплати або датою отримання платником ПДВ товарів/послуг.

Податкові накладні, отримані з ЄРПН, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК. Така ПН повинна бути складена на покупця — платника ПДВ — підприємця, а не на фізособу! Тому підприємцю треба звернути увагу на рядок «Iндивідуальний податковий номер», призначений для заповнення даних щодо отримувача (покупця) — платника ПДВ. Це 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків3. Iндивідуальний податковий номер, наданий при реєстрації, обов'язково застосовується при оформленні й користуванні всіма видами документів, пов'язаних із розрахунками під час придбання товарів, обліком, звітністю, оформленням податкового кредиту.

1 Форму Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом Мінфіну від 16.09.2013 р. №481.

2 Наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. №177 форму податкової декларації про майновий стан і доходи викладено у новій редакції, за якою підприємці будуть звітувати вже за 2019 рік.

3 Для підприємців, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера, це 10-значний номер, що включає номер паспорта (п. 1.6 Положення №1130).

Проте «родзинка» цієї IПК у тому, що податківці не наголошують на проблемі ПДВ за придбаними ОЗ (адже судячи зі змісту IПК, ідеться саме про ОЗ). Тим часом така проблема є.

Адже якщо розглядати придбання автомобіля фізособою для використання його цією фізособою як підприємцем (який, ясна річ, бажає віднести суми сплаченого ПДВ до складу ПК), то податківці вважали це безоплатним постачанням і вбачали ПЗ з ПДВ. Мовляв, серед переліку суб'єктів права власності немає такого суб'єкта, як фізособа-підприємець (лист ДФСУ від 17.10.2017 р. №2253/C/99-99-13-01-02-14/IПК, від 31.05.2018 р. №2394/С/99-99-13-01-02-14/IПК). А раз власник автомобіля фізособа, а використовує його ФОП, має місце постачання, та ще й безплатне. Погодьтесь, доволі фіскальна позиція, якщо придбання автомобіля пов'язане з господарською діяльністю підприємця.

З огляду на неоднозначну судову практику рекомендуємо отримати IПК. Враховуючи, що коментована IПК є досить сприятливою, є надія отримати позитивну відповідь. Адже у коментованій IПК податківці не заперечують ПК, не вимагають (а точніше, взагалі про це не згадують) нараховувати ПЗ за п. 185.1 ПКУ з базою за п. 188.1 ПКУ як за безоплатним постачанням на дату набуття права приватної власності на ОЗ фізичною особою. Натомість уточнюють, що надалі при здійсненні операції з постачання такого автомобіля іншій особі платник ПДВ (у тому числі ФОП) зобов'язаний у порядку, встановленому ст. 187 ПКУ, визначити ПЗ з ПДВ за такою операцією.

Судова практика

Наприклад, у постанові ВС від 24.05.2018 р. у справі №803/1021/17 сказано, що обмеження можливості реєструвати на фізосіб-підприємців транспортні засоби, придбані для здійснення господарської діяльності, не позбавляє таких осіб права на ПК з ПДВ за операціями з придбання транспортних засобів, якщо були дотримані умови формування ПК. I жодного натяку на необхідність нарахування ПЗ через те, що право власності — на фізособі.

Хоча вже через пів року позиція ВС змінюється — він говорить, що попередні суди дійшли передчасного висновку, що неможливість державної реєстрації транспортних засобів за ФОПом не позбавляє таких осіб права на ПК з ПДВ.

А тому ставити крапку у цьому питанні ще зарано.

Упевненості додає той факт, що зараз це питання розглядається й узгоджується з Мінфіном.

Правила визнання витрат

Витрати підприємцем визнаються лише у разі, якщо вони пов'язані з провадженням госпдіяльності, і не тільки документально підтверджені, а й оплачені. Основне правило — без доходу не може бути витрат!

Якщо підприємець протягом року (чи у наступних роках) отримує дохід, він має право відобразити понесені у минулому витрати, пов'язані з цим доходом. У Книзі обліку доходів і витрат такі суми відобразяться датою отримання доходу підприємцем.

Якщо йдеться про придбання ОЗ (ознаки ОЗ встановлює пп. 14.1.138 ПКУ), то за бажанням підприємця витрати на придбання відображаються не відразу, а поступово — через нарахування амортизації (див. «ДК» №9/2019). Заборона, згідно з пп. 177.4.6 ПКУ є лише щодо витрат на придбання та утримання ОЗ подвійного призначення: земельні ділянки, об'єкти житлової нерухомості та легкові і вантажні автомобілі. Витрати на придбання приміщень (за винятком житлових!) за виконання певних вимог також можна відображати у витратах через амортизаційні відрахування.

Висновки

Отже, підсумуймо: при купівлі автомобіля, який використовуватиметься у господарській діяльності підприємця, є право на податковий кредит з ПДВ. Проте витрати на придбання й утримання легкових та вантажних автомобілів навіть за бажання підприємця не підлягають амортизації. Чи не завадить це праву на податковий кредит з ПДВ? Судячи з коментованої IПК, податківці проблем не бачать. Отож є право на ПК з ПДВ та немає жодних витрат.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №481 — Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.
  • Положення №1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру