• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано «антирейдерський» закон

! Усім

У «Голосі України» 23.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який набере чинності через 10 днів від цієї дати.

Законом:

— установлено, що договір відчуження майна, предметом якого є частка (її частина) у статутному (складеному) капіталі товариства, укладається у письмовій формі;

— упроваджується принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та держреєстрації прав;

— акредитовані суб'єкти вилучаються з переліку суб'єктів держреєстрації;

— визначено, що внесення нотаріусом у випадках, передбачених законодавством, інформації до Єдиного реєстру довіреностей, Спадкового реєстру та інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Мін'юсту, не є порушенням нотаріальної таємниці;

— посилюється адмінвідповідальність шляхом збільшення розмірів штрафів за:

порушення встановлених законом строків для проведення держреєстрації юрособи, ФОПа або громадського формування, вимагання не передбачених законом документів для проведення державної реєстрації, а також інші порушення встановленого законом порядку проведення державної реєстрації юрособи, ФОПа або громадського формування;

порушення порядку держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Нагадаємо, це вже не перший закон України, який називають «антирейдерським». Такий епітет отримав, наприклад, Закон від 06.10.2016 р. №1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», який зберігає чинність.

Закон України від 03.10.2019 р. №159-IX набирає чинності 02.11.2019 р.


Нацкомфінпослуг ліквідують

! Учасникам ринку фінпослуг

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 18.10.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг».

Законом ліквідується Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Її повноваження у частині регулювання та нагляду в системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю передаються до НКЦПФР, а решта — до Нацбанку. Відповідні зміни внесено до 24 законів та кодексів.

Закон вводиться в дію з 01.07.2020 р., за винятком окремих положень, які вводяться в дію з дня набрання ним чинності.

Закон України від 12.09.2019 р. №79-IX чинний з 19.10.2019 р.


Новий Закон про концесію

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 19.10.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про концесію». Законом визначаються правові, фінансові та організаційні засади реалізації проєктів, що здійснюються на умовах концесії, з метою модернізації інфраструктури та підвищення якості суспільно значущих послуг.

Концесія — форма здійснення державно-приватного партнерства, що передбачає надання концесієдавцем концесіонеру права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значущих послуг у порядку та на умовах, визначених концесійним договором, а також передбачає передачу концесіонеру переважної частини операційного ризику, що охоплює ризик попиту та/або ризик пропозиції.

Концесія може застосовуватися для здійснення проєктів у будь-яких сферах господарської діяльності, крім об'єктів, щодо яких законом встановлено обмеження чи заборону щодо передачі їх у концесію.

Дія цього Закону не поширюється на проєкти, які:

— не передбачають внесення інвестицій інвестором в об'єкт концесії;

— передбачають отримання інвестором повного відшкодування здійснених ним інвестицій за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

— не передбачають створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значущих послуг;

— передбачають пошук, розвідку родовищ та видобування корисних копалин.

Концесійний договір укладається на визначений договором строк, який має становити не менше 5 та не більше 50 років, крім строку концесійного договору щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг, який має становити не менше 10 років.

Об'єктом концесії не може бути:

— держмайно, майно АРК, комунальне майно, щодо якого укладено договір оренди, до припинення дії такого договору (крім деяких винятків);

— держмайно, що використовується у виготовленні та ремонті всіх видів зброї для ЗСУ, інших законних військових формувань, СБУ.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень, що визначають використання електронної торгової системи, які набирають чинності з дня початку функціонування ЕТС для проведення концесійного конкурсу, конкурентного діалогу та публікації документів у процедурі прямих переговорів з орендарем державного майна, що передається в концесію, але не пізніше 01.10.2020 р.

Водночас втратили чинність закони від 16.07.99 р. №997-XIV «Про концесії» та від 14.12.99 р. №1286-XIV «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг».

Закон України від 03.10.2019 р. №155-IX чинний з 20.10.2019 р.


Опубліковано Закон про розширення застосування РРО

! СГ сфери торгівлі і послуг

У «Голосі України» 19.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який набере чинності через 6 місяців з цієї дати.

Нововведення Закону (тоді ще тільки проєкту) «ДК» докладно розглядав у №38/2019.

Закон України від 20.09.2019 р. №128-IX набирає чинності 19.04.2020 р.


Опубліковано Закон про кешбек

! Усім

У «Голосі України» 19.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», який набере чинності через 6 місяців з цієї дати.

Це так званий закон про кешбек, яким передбачається запровадження з 1 жовтня 2020 року можливості компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО (тобто фактично невидання чека), застосованих за його скаргою.

Цей Закон «ДК» теж розглядав у №38/2019.

Відповідно до п. 15 розділу I Закону, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу ФОПа на спрощеній системі оподаткування, який може належати до 2-ї групи платників ЄП.

Закон України від 20.09.2019 р. №129-IX набирає чинності 19.04.2020 р.


Удосконалено порядок ліцензування господарської діяльності

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.10.2019 р. через 2 місяці від цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності».

Закон вносить до 14 законів та кодексів зміни, якими:

— спрощуються умови провадження госпдіяльності, що підлягає ліцензуванню;

— уточнюється перелік відомостей щодо ліцензування, які міститимуться в ЄДР;

— удосконалюються процедури оскарження дій органів ліцензування до Експертно-апеляційної ради.

Надано визначення поняттю «матеріально-технічна база» — сукупність засобів та/або місць провадження виду господарської діяльності, які дають можливість провадити господарську діяльність, що підлягає ліцензуванню.

Держказначейство зобов'язується надавати органам ліцензування доступ до інформації щодо внесення ліцензіатами плати за видачу ліцензій.

Запроваджуються нові санкції за порушення у сфері ліцензування — зупинення дії ліцензії в повному обсязі або частково.

Визначається порядок відновлення дії ліцензії, що була зупинена органом ліцензування, та порядок оскарження ліцензіатом рішення органу ліцензування щодо зупинення дії ліцензії.

Також врегульовується питання щодо повторного подання заяви про отримання ліцензії, встановлюються нові підстави для анулювання ліцензії та водночас виключається така підстава, як несплата ліцензіатом за видачу ліцензії.

Окремі положення Закону набирають чинності з 18.04.2020 р.

Закон України від 02.10.2019 р. №139-IX набирає чинності 18.12.2019 р.


Скасовано перелік об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 19.10.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Установлено, що об'єкти права державної власності, розташовані на тимчасово окупованих територіях, не підлягають приватизації до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованих територіях (новий п. 7-1 розділу V Закону «Про приватизацію державного і комунального майна»).

Положення Закону, які вносять зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, вводяться в дію одночасно з введенням в дію цього Кодексу, а саме 21.10.2019 р.

Закон України від 02.10.2019 р. №145-IX чинний з 20.10.2019 р.


Підвищено штрафи на чиновників за порушення в дозвільній сфері

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.10.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб'єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів».

Закон передбачає посилення адмінвідповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру. Зокрема, конкретизовано склад окремих адміністративних правопорушень і встановлено нові склади адміністративних правопорушень у згаданій сфері, за які запроваджується адміністративна відповідальність.

Так, викладено у новій редакції ст. 166-10 КУпАП «Порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру», яка тепер називається «Порушення вимог законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Санкцію цієї статті, що становила 30 — 50 н. м. д. г., підвищено до 50 — 100 н. м. д. г., а в разі повторності — з колишніх 50 — 70 н. м. д. г. до 100 — 150 н. м. д. г.

Закон України від 03.10.2019 р. №165-IX чинний з 19.10.2019 р.


Iнвестиції знову стимулюють

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.10.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні».

Докладно про нововведення Закону див. «ДК» №43/2019.

Закон України від 20.09.2019 р. №132-IX чинний з 17.10.2019 р.


Набрав чинності ще один актикорупційний закон

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 17.10.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Законом, зокрема, передбачено:

— обов'язок нотаріуса надавати Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) на його письмовий запит, здійснений з метою виконання повноважень, визначених Законом «Про запобігання корупції», довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи;

— обов'язок нотаріуса надавати на письмовий запит НАЗК інформацію про вступ фізособи у права спадкоємця з обов'язковим зазначенням повних даних про таку особу та даних про майно, отримане за правом успадкування;

— надання НАЗК безпосереднього автоматизованого доступу до ЄДР та Держреєстру речових прав на нерухоме майно;

— обов'язок депозитарних установ надавати інформацію, що міститься у системі депозитарного обліку, на письмову вимогу НАЗК — стосовно відомостей про власників ЦП, операції на рахунках власників ЦП, а також операції на рахунках емітентів ЦП під час здійснення повноважень, передбачених Законом «Про запобігання корупції».

Зміни до ст. 46, 52 Закону «Про запобігання корупції» вводяться в дію з 01.01.2020 р.

Закон України від 02.10.2019 р. №140-IX чинний з 18.10.2019 р.


Збільшено штраф за відмову у перевезенні пільговиків

! Пасажирським автоперевізникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.10.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому перевезенні окремих категорій громадян».

За новою редакцією частини 7 ст. 133-1 КУпАП безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв ТЗ, громадян-СПД у розмірі 50 н. м. д. г. (раніше — 8 н. м. д. г.).

Закон України від 03.10.2019 р. №166-IX чинний з 20.10.2019 р.


Публічні закупівлі по-новому

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.10.2019 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель».

Згідно з новою редакцією Закону використання електронної системи ProZorro стає обов'язковим для здійснення держзакупівель вартістю від 50 тис. грн (раніше — від 200 тис. грн).

Також Закон зобов'язує замовника надавати звіти у систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше — від 50 тис. грн).

Бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції.

Крім того, впроваджується диференційована плата за подання скарги до АМКУ (через окрему постанову КМУ). Разом з цим передбачено повернення плати у разі задоволення скарги постачальника. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника — штраф від 2 тисяч до 5 тисяч н. м. д. г.

Також посилюється відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і запроваджується персональна відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи та послуги до/без закупівлі або буде укладено договір до/без закупівлі, то на керівника замовника чекає штраф від 2 тисяч до 10 тисяч н. м. д. г.

Закон вводиться в дію з 19.04.2020 р., крім розділу VI «Процедура торгів з обмеженою участю», який вводиться в дію з 19.10.2020 р.

Закон України від 19.09.2019 р. №114-IX чинний з 20.10.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру