• Посилання скопійовано

Як обліковувати придбані заздалегідь проїзні квитки?

Підприємство придбаває авіаквитки для відряджених працівників заздалегідь. Туристична агенція датою продажу квитків видає рахунок та акт виконаних робіт. Як обліковувати придбані квитки до моменту їх фактичного використання?

Відповідно до ст. 5 Закону про бухоблік, господарські операції має бути відображено в облікових регістрах у тому звітному періоді, у якому їх було здійснено. При цьому варто звернути увагу, що за умовами запитання квитки придбаваються заздалегідь і їх буде використано в наступному періоді. Тож вважаємо, що підприємство не має права відносити їх вартість до витрат до того моменту, доки такі квитки не буде фактично використано.

Згідно з Iнструкцією №291, на рахунку 33 «Iнші кошти» узагальнюється інформація про наявність і рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які містяться в касі установи (поштових марок, оплачених проїзних документів, оплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку, коштів, що містяться в акредитивах, чекових книжках та в інших грошових документах тощо), та про кошти в дорозі.

Зокрема, на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» обліковуються грошові документи установи в національній валюті. Тож придбання квитків відображається записом Д-т 331 К-т 631. Перед відрядженням ці квитки видаються працівникові (запис Д-т 3721 К-т 331), а після його повернення з відрядження списуються на витрати записом Д-т 92 (93) Кт 3721.

Звертаємо увагу, що за такого підходу суму квитка має бути відображено в авансовому звіті (хоча працівник їх і не купував, він повинен відзвітувати про їх використання).

Проте у цьому випадку було придбано електронні квитки (а отже, покласти їх до каси для збереження не вийде), тому вважаємо, що використовувати субрахунок 331 не зовсім доречно. Крім того, потрібно враховувати, що туристична компанія надає підприємству не самі квитки, а послуги, що їх підтверджує акт виконаних робіт. Тому для обліку таких витрат (на придбання та бронювання квитків, які фактично буде використано в майбутньому), на думку автора, більше підходить рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів».

Бухгалтерські записи виглядатимуть так:

— Д-т 39 К-т 631 — за актом послуг, наданих туроператором;

— Д-т 92 (93) К-т 39 — після фактичного використання квитка працівником і повернення з відрядження.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру