• Посилання скопійовано

Відкликання з відпустки з порушенням умов, передбачених КЗпП, — які наслідки?

Підприємство у 2017 р. з виробничої необхідності відкликало працівника з основної чергової відпустки. Робочі дні періоду відкликання оплачені згідно зі штатним розписом. На сьогодні працівникові не надано днів відпустки за не повністю використану відпустку. Які можливі претензії до підприємства з боку контролерів?

Відкликання з відпустки — це вихід працівника на роботу до закінчення відпустки за рішенням роботодавця. Як правило, на практиці найчастіше це стосується адміністративного персоналу, що обіймає посади, де немає заступника, і який відкликається для роботи за згодою для виконання невідкладної роботи. Але і для виробничого персоналу це також є досить характерним, адже запобігання простоям може бути потрібно у разі, наприклад, серйозної хвороби чи звільнення працівника, який замінює особу у разі змінної роботі на безперервно діючому підприємстві.

Позаяк відпустка — це різновид часу відпочинку, а право на відпочинок гарантовано Конституцією, законодавець у ст. 79 КЗпП та в ст. 12 Закону про відпустки1 встановив три істотні обмеження щодо відкликання працівника з відпустки.

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Умови відкликання з відпустки

Відкликання працівника з відпустки є правомірним лише у разі одночасного дотримання таких умов:

1) виняткова необхідність: відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи та в інших випадках, передбачених законодавством;

2) працівнику має бути надано неперервну частину відпустки, яка не може становити менше, ніж 14 календарних днів за кожен робочий рік;

3) згода працівника.

Згідно зі ст. 21 Закону про відпустки та ст. 115 КЗпП відпусткові має бути виплачено за 3 дні до початку відпустки, тож у разі відкликання з неї працівник вже встиг їх отримати.

За ст. 12 Закону про відпустки, у разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, яку було нараховано на оплату невикористаної частини відпустки. Загалом це правило, хоча і сформульоване досить загально, означає, що працівник не повинен повертати суму виплачених відпусткових. Підприємство в бухобліку сторнує частину нарахованих і виплачених відпусткових, унаслідок чого у разі своєчасної виплати відпусткових виникає переплата із зарплати. I надалі її виплачують з огляду на таку переплату.

Якщо відпусткові до відкликання не виплачено

З тих чи інших причин всупереч закону підприємство могло не виплатити відпусткових до початку відпустки. У такому разі їх виплачуватимуть вже відповідно до зменшеної кількості днів відпустки.

У такому випадку при прийнятті рішення щодо відкликання з відпустки підприємство іноді, за погодженням із працівником, може переробити наказ, нібито працівник з самого початку пішов у відпустку на меншу кількість днів. Це спрощує кадровий облік, адже зменшується можливість плутанини з обчисленням днів використаної відпустки.

За законом відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш ніж 14 календарних днів. Цю норму має бути дотримано у разі відкликання працівника з відпустки. Якщо працівник за цей робочий рік перебуває в основній частині відпустки й у разі відкликання буде неможливо забезпечити його за цей же робочий рік неперервною частиною відпустки, відкликання буде незаконним, навіть за наявності згоди працівника.

Наприклад, щорічна відпустка працівника — 24 к. д., права на додаткові відпустки немає. Працівник відгуляв двічі по 5 к. д. і взяв третю частину відпустки на 14 к. д. З цієї частини відпустки, за законом, його відкликати не можна.

Підприємства мають пам'ятати, що відкликання з відпустки за законом можливе лише у виняткових випадках, і враховувати важливість ситуації, яка може бути підставою для відкликання. Звичайно, коли йдеться про відвернення та ліквідацію наслідків виробничої аварії, іноді такі порушення допускаються. Адже за відсутності скарг працівника ймовірність притягнення до відповідальності за неправомірне відкликання з відпустки є досить низькою.

Наказ про відкликання з відпустки

Після узгодження із працівником відкликання з відпустки та отримання на це його згоди роботодавець видає наказ про відкликання працівника з відпустки.

У наказі зазначаються:

— дата, з якої працівник має стати до роботи;

— кількість невикористаних днів відпустки;

— строк надання невикористаних днів відпустки.

Строк надання невикористаних днів відпустки у наказі можна вказати різними способами:

— конкретні дати;

— місяць, на який перенесено відпустку.

Iз запитання випливає, що працівника було відкликано з відпустки із порушенням, а також було порушено порядок надання невикористаної відпустки.

Тож вважаємо, що слід перевірити наказ, за яким працівника було відкликано, й надати йому необхідну кількість днів відпустки.

Згідно зі ст. 265 КЗпП таке порушення слід кваліфікувати як порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2 — 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП. За таке порушення накладається штраф у розмірі однієї МЗП.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру