• Посилання скопійовано

Про екологічний податок

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 27.08.2019 р. №4010/6/99-99-12-02-03-15/IПК

Про екологічний податок

Суттєво. У звітному (податковому) періоді 2019 року, в якому фактичний сукупний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищив 500 т, податкові зобов'язання з екоподатку обчислюються за різницею між фактичним та граничним обсягом.

! Платникам екологічного податку

Державна фіскальна служба України на звернення Товариства щодо справляння екологічного податку, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що є платником екологічного податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення у частині викидів двоокису вуглецю (далі — Податок за Двоокис), які здійснюють його структурні підрозділи, та запитує про порядок складання та подання податкової звітності з Податку за Двоокис.

Кодекс покладає на платника Податку за Двоокис обов'язок зареєструватися платником такого податку в податковому періоді, в якому досягнуто перевищення граничної величини викидів Двоокису в розмірі 500 тонн на рік (далі — Граничний обсяг). При цьому згідно з абзацом другим пункту 240.7 статті 240 Кодексу податковими зобов'язаннями з Податку за Двоокис, що декларуються, вважаються зобов'язання за обсяги викидів Двоокису у частині, що перевищує Граничний обсяг (далі — Податкові зобов'язання).

Платники Податку за Двоокис при декларуванні Податкових зобов'язань у будь-якому звітному (податковому) кварталі використовують передбачений п. 250.9 ст. 250 Кодексу механізм визнання зобов'язань шляхом подання до контролюючих органів за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення (далі — Джерело) заяви про звітний (податковий) період, у якому очікується перевищення Граничного обсягу всіма його Джерелами, з додатком у формі розрахунку оцінки інвентаризації обсягів викидів Двоокису за всіма Джерелами платника Податку за Двоокис (далі — Заява).

Суми Податкових зобов'язань підлягають декларуванню платниками Податку за Двоокис в окремому додатку 1 до Податкової декларації з екологічного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 р. №715, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 р. за №1052/27497, та подаються до контролюючих органів за місцем розташування Джерел.

Зокрема, у звітному (податковому) періоді 2019 року, у якому фактичний сукупний (всіма Джерелами платника Податку за Двоокис) обсяг викидів Двоокису перевищив Граничний обсяг, Податкові зобов'язання обчислюються за об'єктом оподаткування, що є різницею між фактичним та Граничним обсягом, та декларуються з урахуванням Заяви. У наступних звітних (податкових) періодах об'єкт оподаткування Податком за Двоокис відповідає фактичному у такому періоді обсягу викидів Двоокису.

Податкова консультація відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру