• Посилання скопійовано

Чи можна не складати акт послуг, а доходи визнавати на підставі договору?

Неприбуткова організація надає послуги фізособам на підставі укладених договорів. Чи можна не складати акти наданих послуг, а нарахування доходу проводити щомісяця на підставі договору?

Верховний Суд підтвердив1, що договір не є первинним документом для цілей бухобліку та не підтверджує фактичного виконання його умов та руху коштів.

1 Постанова ВС від 19.03.2019 р. у справі №809/1718/15, адміністративне провадження №К/9901/19199/18.

Тож договір не є первинним обліковим документом для цілей бухобліку, а свідчить лише про намір виконання дій (операцій) в майбутньому, а не про їх фактичне виконання, тоді як первинні документи складаються лише за фактом надання послуг. Згідно з договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. Обов'язок замовника — оплатити надану послугу (ст. 901 ЦКУ).

Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг також передбачено ст. 906 ЦКУ.

Збитки, завдані замовникові невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

Саме з метою запобігання претензій з боку покупця послуг про ненадання, несвоєчасне надання або неналежне надання послуг складається документ, підписавши який покупець підтверджує, що у нього немає претензій до отриманих послуг. Для послуг — це акт наданих послуг.

Мало того, якщо немає документів, що підтверджують факт надання послуг, то відповідно у бухобліку не буде виникнення доходу від наданих послуг (Д-т 36 К-т 703), а також визнання витрат у вигляді собівартості наданих послуг (Д-т 903 К-т 23). А отримані кошти є просто якимось благодійним внеском на будь-які потреби неприбуткової організації — Д-т 311 К-т 718. Звичайно ж, без відображення витрат.

Водночас зазначимо, що акт наданих послуг можна не складати, якщо є оплачений рахунок-фактура. При цьому рахунок-фактура має містити всі обов'язкові реквізити первинного документа. Про це ми писали у «ДК» №44/2017.

Податківці до рахунку-фактури (інвойсу) як заміни актам або накладним ставляться обережніше, проте щодо послуг вони загалом підтримують позицію Мінфіну, висловлену в листі від 16.02.2017 р. №31-11410-06-5/4339 («ДК» №11/2017, коментар «ДК»).

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру