• Посилання скопійовано

Чи має підприємець право на компенсацію «чорнобильської» відпустки?

Чи має фізособа-підприємець право оформити «чорнобильську» відпустку або право на компенсацію такої відпустки?

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 ГКУ).

Статтею 2 Закону про відпустки1 визначено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Враховуючи зазначене, фізична особа — підприємець не має права на будь-який вид відпусток, у тому числі на додаткову відпустку, передбачену ст. 20 і 21 Закону №7962, позаяк вона не перебуває у трудових відносинах. Аналогічну консультацію надавали фахівці ДФС у «Віснику» №41/2017, с. 48.

Щодо компенсації, передбаченої у п. 4 Порядку №9363, то її можуть отримувати ФОПи для своїх працівників, а не для себе особисто.

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

2 Закон України від 28.02.91 р. №796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

3 Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 р. №936.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру