• Посилання скопійовано

Як обліковувати токени?

На якому рахунку обліковувати придбаний «засіб криптографічного захисту інформації» (токен) з ліцензією на програмний продукт «надійний засіб ЕЦП»?

Щодо того, що засіб криптографічного захисту інформації відноситься до активів підприємства, питань не виникає, оскільки фактично виконуються вимоги до активу, які зазначені у п. 3 НП(С)БО 1, зокрема:

1) ресурс контролюється підприємством;

2) його використання приведе до економічних вигід (у цьому випадку йдеться про використання такого ресурсу для адміністративної діяльності підприємства).

Та як обліковувати такий актив: як матеріальний чи нематеріальний? Нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований.

У наведеному ж випадку такий криптографічний засіб представлено у вигляді інформаційного накопичувача, через який він і використовується. Тому, на нашу думку, відносити його до нематеріальних активів не зовсім доречно.

Крім того, нічого подібного не зазначено в переліку груп нематеріальних активів у п. 5 П(С)БО 8.

Таким чином, зважаючи на вартість такого активу, засіб криптографічного захисту доцільно відносити до малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). Облік придбання таких активів здійснюється на субрахунку 1531 з подальшим введенням в експлуатацію на субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» і нарахуванням амортизації на субрахунок 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів». Амортизація може нараховуватись за методом 50% на 50% (у першому та останньому місяцях, або в першому місяці використання об'єкта 100% його вартості).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру