• Посилання скопійовано

Що нового

Скасовано 61 указ Президента за 1991 — 2001 роки...

! Всім

Президент своїм указом визнав такими, що втратили чинність, 61 указ Президента за 1991 — 2001 роки.

Найголовніше — скасовано Указ Президента від 12.06.95 р. №436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Про це ми докладно пишемо у «ДК» №26/2019.

Крім того, серед скасованих опинився Указ Президента від 10.07.98 р. №762 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій». Цей Указ передбачав, що розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Указ Президента України від 20.06.2019 р. №418/2019 чинний з 23.06.2019 р.


...та ще 106 указів про окремі центральні органи виконавчої влади

! Усім

Ще одним указом скасовано 106 указів Президента за 1994 — 2014 роки повністю та окремі статті і пункти ще 23 інших указів.

Скасованими указами було затверджено положення про окремі центральні органи виконавчої влади.

Указ Президента України від 20.06.2019 р. №419/2019 чинний з 22.06.2019 р.


Скасовано заборону на мигалки, «крякалки» і «блатні» номери для громадян

! Громадянам

Указом Президента визнано таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 30.03.2005 р. №567 «Про заходи щодо впорядкування використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв та номерних знаків на службових транспортних засобах».

Указ Президента України від 20.06.2019 р. №416/2019 чинний з 21.06.2019 р.


Набрав чинності закон про додаткові відпустки усиновлювачам

! Працедавцям і працівникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 20.06.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування».

Цим Законом КЗпП та Закон про відпустки приведено у відповідність до СКУ в питанні усиновлення дітей віком від двох місяців та забезпечення рівних прав на отримання одноразової оплачуваної відпустки у зв'язку з усиновленням дитини для всіх усиновлювачів.

Згідно з новою редакцією статті 182 КЗпП, працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надаватиметься одноразова оплачувана відпустка у зв'язку з усиновленням дитини тривалістю 56 к. д. (70 к. д. — при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Така відпустка надаватиметься за умови, що заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

У разі усиновлення дитини (дітей) подружжям зазначена відпустка надається одному з подружжя на їхній розсуд.

Працівникам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), надається відпустка для догляду за дитиною на умовах і в порядку, встановлених статтями 179 і 181 КЗпП.

Відповідні зміни також внесені до статей 17 та 18-1 Закону про відпустки.

Закон України від 30.05.2019 р. №2728-VIII чинний з 21.06.2019 р.


Штрафів за зберігання пального без ліцензії не буде до кінця року

! СГ, які зберігають пальне

У «Голосі України» від 25.06.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Законом доповнено статтю 18 Закону №481 частиною 22 такого змісту:

«До суб'єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена статтею 17 цього Закону, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії».

Закон України від 06.06.2019 р. №2744-VIII набирає чинності з 01.07.2019 р.


Викладено в новій редакції Національну рамку кваліфікацій

! Працедавцям і працівникам

Кабмін виклав у новій редакції Національну рамку кваліфікацій — додаток до постанови КМУ від 23.11.2011 р. №1341.

Національна рамка кваліфікацій — системний і структурований за компетентностями опис кваліфікаційних рівнів.

Національна рамка кваліфікацій призначена для використання державними органами та органами місцевого самоврядування, установами та організаціями, закладами освіти, роботодавцями, іншими юридичними та фізичними особами з метою розроблення, ідентифікації, співвіднесення, визнання, планування і розвитку кваліфікацій.

Національна рамка кваліфікацій ґрунтується на європейських і національних стандартах та принципах забезпечення якості освіти, враховує вимоги ринку праці до компетентностей працівників та запроваджується з метою гармонізації норм законодавства у сферах освіти і соціально-трудових відносин, сприяння національному та міжнародному визнанню кваліфікацій, здобутих в Україні, налагодження ефективної взаємодії сфери освіти і ринку праці.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.06.2019 р. №509 чинна з 25.06.2019 р.


Порядок державного фінансового аудиту використання інформаційних технологій

! Бюджетникам

Кабмін затвердив Порядок проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту використання інформаційних технологій.

Державний фінансовий аудит використання інформаційних технологій (далі — аудит) — вид державного фінансового аудиту, спрямований на проведення перевірки (дослідження) та аналізу (оцінки) законності та ефективності використання публічних коштів та інших активів розпорядниками бюджетних коштів, державними цільовими фондами, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування, суб'єктами господарювання державної та комунальної власності для впровадження та використання інформаційних технологій, досягнення визначених цілей та завдань під час керівництва й управління середовищем інформаційних технологій об'єкта аудиту.

Звіт за результатами аудиту оприлюднюється на офіційному веб-сайті Держаудитслужби.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. №517 чинна з 26.06.2019 р.


Нові критерії ризику у сфері міського електротранспорту

! Підприємствам міського електротранспорту

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус) та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з безпеки на транспорті. Ними є:

— кількість людей, які померли в ДТП з вини СГ;

— кількість людей, яким заподіяно каліцтво, тілесні ушкодження або будь-яку іншу шкоду здоров'ю в ДТП з вини СГ;

— кількість одиниць наявного в СГ рухомого складу міського електротранспорту (трамвай, тролейбус);

— загальна протяжність трамвайних колій, що перебувають у користуванні СГ;

— загальна протяжність контактної мережі, що перебуває в користуванні СГ;

— кількість позапланових заходів держнагляду (контролю), проведених щодо СГ, з підстав, передбачених абз. 3 — 5, 7 — 9 ч. 1 ст. 6 Закону про держнагляд;

— кількість порушень вимог законодавства у сфері міського електротранспорту (трамвай, тролейбус), які були виявлені за результатами проведених заходів держнагляду (контролю);

— кількість порушень вимог законодавства щодо прав осіб з інвалідністю, які були виявлені за результатами проведених заходів державного нагляду (контролю);

— кількість ДТП, що сталися з вини СГ.

Кожен із цих критеріїв береться до уваги за останні 2 роки, що передують плановому періоду. Водночас втрачають чинність попередні критерії, затверджені постановою КМУ від 03.02.2010 р. №100.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. №475 чинна з 20.06.2019 р.


Як легально придбати прекурсори

! Закладам освіти та науковим установам

Кабмін затвердив Порядок придбання, перевезення, зберігання і використання прекурсорів у наукових та навчальних цілях.

Цей Порядок визначає механізм придбання, перевезення, приймання, зберігання, використання, ведення обліку і знищення прекурсорів, включених до таблиці IV переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що використовуються у наукових та навчальних цілях.

Прекурсори використовуються закладами освіти (крім закладів дошкільної освіти) та тими науковими установами, що не надають медичну допомогу, з метою провадження освітньої, наукової та науково-технічної діяльності. Заклади освіти та наукові установи повинні мати ліцензію на провадження відповідного виду діяльності.

Для забезпечення зберігання, перевезення, придбання, використання, знищення та відпуску прекурсорів у закладах освіти та наукових установах керівником призначаються матеріально відповідальні особи з числа працівників такого закладу освіти, наукової установи, на яких покладаються функції з придбання, зберігання, перевезення, приймання, використання, ведення обліку, знищення прекурсорів та з якими укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Прекурсори придбаваються виключно у суб'єктів господарювання, які мають відповідну ліцензію.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 р. №529 чинна з 26.06.2019 р.


Податкові пільги для підприємств галузі літакобудування розширено

! Літакобудівникам

Кабмін вніс зміни до своїх постанов від 07.06.2017 р. №476 і від 09.08.2017 р. №635, розширивши перелік підприємств галузі літакобудування, які можуть користуватися податковими пільгами у вигляді звільнення від сплати податку на прибуток.

Так, дію Постанови №476 поширено на всі підприємства галузі літакобудування, що підпадають під дію норм Закону «Про розвиток літакобудівної промисловості», а не тільки на ті, що здійснюють розробляння та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів і двигунів до них.

Крім того, доповнено перелік і обсяги товарів, які ввозяться на митну територію України підприємствами галузі без сплати ввізного мита та ПДВ (додаток до Постанови №635).

Платників податку звільнено від обов'язку подавати звіт про використання вивільнених коштів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. №481 чинна з 13.06.2019 р.


Удосконалено Порядок розроблення проектної документації на будівництво об'єктів

! Проектантам

Мінрегіон вніс зміни до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 р. №45.

Зокрема, визначено, що проектна документація на об'єкт будівництва має бути розроблена з урахуванням будівельних норм та стандартів, чинних на дату передання її замовнику.

На об'єкти будівництва, проектна документація на які затверджена відповідно до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, підлягає коригуванню у зв'язку з введенням в дію нових нормативних документів, якщо щодо таких об'єктів не отримано документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт.

Проектна документація на об'єкти будівництва, побудовані повністю або частково відповідно до затвердженого проекту, не підлягає коригуванню у зв'язку з введенням нових нормативних документів, за винятком випадків, коли таке коригування зумовлено підвищенням у нових нормативних документах таких вимог безпеки: забезпечення механічного опору та стійкості (міцності), електро-, вибухо-, пожежобезпечності, енергоефективності об'єкта та вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зазначений виняток не застосовується до об'єктів будівництва, спорудження яких здійснюється у строки, визначені проектною документацією, якщо інше не передбачено договором на виконання будівельних робіт.

Наказ Мінрегіону від 17.05.2019 р. №112
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.06.2019 р. офіційно не опублікований


Ні — везикулярній хворобі свиней!

! Тваринникам

Мінагрополітики затвердило Iнструкцію з профілактики та боротьби з везикулярною хворобою свиней.

Ця Iнструкція визначає порядок проведення профілактичних заходів щодо недопущення захворювання свиней на везикулярну хворобу свиней (ВХС), ветеринарно-санітарних заходів у випадках прояву хвороби серед свиней у господарствах різних форм власності, у тому числі приватному секторі, дикій фауні, та оздоровлення їх від ВХС, поводження з продукцією свинарства, одержаною в неблагополучних пунктах щодо ВХС, та є обов'язковою для виконання суб'єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування, користувачами мисливських угідь, ФОПами, громадянами, спеціалістами ветеринарної медицини, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Наказ Мінагрополітики від 21.03.2019 р. №148 чинний з 11.06.2019 р.


Оновлено критерії для надання статусу уповноваженого експортера

! Експортерам

Мінфін затвердив зміни до Порядку надання та анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера, затвердженого наказом Мінфіну від 07.10.2014 р. №1013.

Зокрема, оновлено критерії, яким має відповідати підприємство-експортер для отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера, а саме:

— здійснення зовнішньоекономічних експортних операцій із товарами преференційного походження;

— відсутність до дня звернення до митниці із заявою порушень правил визначення преференційного походження товарів, встановлених угодами, за результатом верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів про походження (перевезення) товару з України та/або декларацій;

— відповідність товару, який експортується, правилам визначення преференційного походження товарів, установленим угодами.

Також уточнено, що статус уповноваженого (схваленого) експортера надається митницею підприємству-експортеру у строк, що не перевищує 90 к. д. з дня отримання нею заяви.

Викладено в новій редакції додатки 1 «Заява на отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера» та 2 «Iнформаційний аркуш, що підтверджує статус уповноваженого (схваленого) експортера», додатки 3 і 4 вилучено.

Наказ Мінфіну від 25.04.2019 р. №176 набирає чинності з 21.06.2019 р.


Збільшено розміри страхових сум за договорами ОСАЦВ

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, внесла зміни до низки власних нормативно-правових актів з питань обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Зокрема, змінами в розпорядженні Держкомфінпослуг від 09.07.2010 р. №566 передбачено збільшення розмірів страхових сум за договорами ОСАЦВ:

зі 100 тис. грн до 130 тис. грн на одного потерпілого — за шкоду, заподіяну майну потерпілих;

з 200 тис. грн до 260 тис. грн на одного потерпілого — за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих.

Крім того, викладено у новій редакції Коригуючі коефіцієнти та їх розміри, а також таблицю 1 додатка до Положення про єдину централізовану базу даних щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, які так само затверджені розпорядженням Держкомфінпослуг від 09.07.2010 р. №566.

Також внесено зміни до Положення про особливості укладання договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.10.2011 р. №673.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 09.04.2019 р. №538 набирає чинності з 21.09.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру