• Посилання скопійовано

Суть справи

База для ПДВ у різних випадках
Там, де є податок, обов'язково має бути і база оподаткування. Для кожного податку окремо встановлюються база оподаткування і порядок її визначення. Ми свій погляд спрямуємо на ПДВ.

Не всі рішення ДФС можна оскаржити до суду
Платники податків звикли, що рішення про нарахування грошових зобов'язань можна оскаржити або до ДФСУ, або відразу до суду. Проте як бути з іншими рішеннями органу ДФС? Верховний Суд у постанові від 26.03.2019 р. у справі №810/869/16 роз'яснив, як розрізняти, які рішення можуть бути оскаржені в суді, а які — ні.

Скасування Указу №436: наслідки для бізнесу
20 червня Президент України підписав два укази, якими скасував понад сотню указів, виданих за 1994 — 2014 рр. Розгляньмо наслідки прийняття Указу Президента від 20.06.2019 р. №418/2019, які стосуються касової дисципліни.

Видача авансу та облік витрат на відрядження
Чи зобов'язаний роботодавець видавати аванс на відрядження? В який спосіб можна видати аванс та в які строки повернути надміру витрачені кошти? Які наслідки з ПДВ та податку на прибуток виникають при визнанні витрат на відрядження?

Купувати токени чи ні: коментар юриста
ДФС надсилає платникам податків, які здають звітність та реєструють ПН/РК в електронному вигляді, попередження, що ключі до їхніх ЕЦП розміщені на незахищеному носії. Захищеним вважається токен. Але насправді в законодавстві немає норми, яка б змушувала всіх платників податків купувати токени.

Облік доходів і витрат за будконтрактом
Як в обліку відображаються витрати генпідрядника за будівельним контрактом та накопичуються витрати за роботами, виконаними субпідрядниками? Як застосовувати П(С)БО 18 для розрахунку доходу та витрат у будівництві?

Кадровий аудит: готуємось і проводимо
Що таке кадровий аудит? Хто його має та може проводити? Мета та завдання такого заходу? Як документально оформити? Які вигоди від проведення кадрового аудиту? Як сформувати завдання комісії з проведення кадрової документації?

Придбання сільгосппродукції у населення
Доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції, не включаються до оподатковуваного доходу. Щоправда, для звільнення від оподаткування ПДФО та військовим збором слід дотримуватися певних умов, про які і поговоримо.

Чай, кава, вода для офісу: що з ПДВ?
Податківці надали дві свіжі консультації щодо податкових наслідків з ПДВ у разі придбання товарів/послуг для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб (питна вода, чай, кава, цукор, вершки, квіти тощо).

Облік витрат на ремонт орендованих авто
СГ-перевізник відповідно до договору оренди вантажних авто за свій рахунок ремонтує ці авто (капітальний та поточний ремонти, запчастини). Куди віднести ці витрати?

Запізніла реєстрація «мінусового» РК
Позиції ДФСУ і Мінфіну в цьому питанні збігаються — несвоєчасна реєстрація РК на зменшення суми ПДВ призведе до накладання штрафу. Розгляньмо це питання докладніше на підставі роз'яснень відповідних органів.

До змісту номеру