• Посилання скопійовано

Чи може номенклатура у ПН на придбання та продаж товарів відрізнятися?

Чи може підприємство здійснювати облік придбаних у різних постачальників товарів за уніфікованою номенклатурою (без зміни коду УКТ ЗЕД)? Як документально оформити таке групування? Чи може номенклатура у ПН на придбання та продаж товарів відрізнятися (код УКТ ЗЕД не змінюється)?

Номенклатурний облік товарів

Згідно з п. 6 П(С)БО 9, для потреб бухобліку запаси включають товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу. Отже, щодо обліку товарів підприємство має керуватися положеннями П(С)БО 9.

Зокрема, у п. 7 П(С)БО 9 встановлено, що одиницею бухобліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид). Тобто цей пункт надає деяке послаблення щодо обліку оприбуткування товарів за групами, але не скасовує того, що оприбуткований товар має відповідати номенклатурі у первинних документах. Тобто товари, що мають незначні відмінності, які не стосуються їх функціоналу, може бути оприбутковано однією групою, але відповідно до їх назви, зазначеної у первинному документі.

Документальне оформлення

У зв'язку з обліком запасів однією групою на підприємстві варто видати розпорядчий документ (наприклад, наказ у вигляді таблиці відповідності найменувань товару як додаток до наказу про облікову політику), в якому можна відобразити та об'єднати в однорідні групи товари з різними найменуваннями, отримані від постачальників.

Цей документ, затверджений керівником підприємства, і буде підставою для присвоєння власних найменувань товарам, придбаним у постачальника (про що також за кожним таким перейменуванням варто видавати окремий документ — не обов'язково новий наказ, бо він на підприємстві уже є, а додаток до нього), та підтверджуватиме відповідність товару, найменування якого зазначене у прибуткових документах від постачальників, та найменування, зазначеного у видаткових документах.

Номенклатура у податкових накладних

У податковій накладній зазначаються обов'язкові реквізити, встановлені в п. 201.1 ПКУ, зокрема:

— опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідні вимоги містять пп. 1 та 2 п. 16 Порядку №13071.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

При цьому ДФС в індивідуальній податковій консультації від 05.07.2018 р. №2979/6/99-99-15-03-02-15/IПК повідомляє, що реквізит «опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг» податкової накладної має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.

Тобто номенклатура, зазначена у податковій накладній, має бути ідентичною до номенклатури, зазначеної у первинних документах, що супроводжують саме подальше постачання таких документів. Водночас, як було зазначено вище, підприємство на власний розсуд може вести облік придбаних запасів (товарів) за групами (де у запасах можуть бути незначні відмінності у найменуванні).

При цьому вимоги щодо суворої відповідності номенклатури у ПН на придбання та подальший продаж таких товарів законодавчо не встановлено, і за дотримання однакового коду УКТ ЗЕД у ПН на придбання та продаж негативних наслідків для підприємства не виникне.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру