• Посилання скопійовано

Взаємозалік поворотної фіндопомоги між юрособою та фізособою-засновником

Чи має юрособа право провести взаємозалік за поворотною фіндопомогою перед фізособою-засновником, якщо в одному випадку фізособа винна юрособі, а в іншому — навпаки (як показати у формі №1ДФ)?

Якщо за домовленістю сторін буде проведено зарахування однорідних вимог щодо поворотної фіндопомоги, то на дату такого заліку взаємні зобов'язання сторін вважаються погашеними. Така домовленість оформлюється окремим договором або додатковими угодами до вже укладених договорів.

Відповідно до ст. 601 ЦКУ зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлено або визначено моментом пред'явлення вимоги. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що її отримує платник податку. Це передбачено пп. 165.1.31 ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

У розділі 3 Порядку №41 визначено:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачено такі доходи чи ні;

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума податку, перерахованого до бюджету.

Отже, при виплаті доходу на користь фізичної особи у вигляді поворотної фінансової допомоги за ознакою доходу «153» у податковому розрахунку за ф. №1ДФ відображається сума нарахованого доходу у графі 3а та сума виплаченого доходу — у графі 3.

У графі 4а «Сума нарахованого податку» та у графі 4 — «Сума перерахованого податку» проставляються нулі.

Ознака доходу «153» зазначає, що дохід не оподатковується. Роз'яснення з цього питання розміщене в ЗIР, підкатегорія 103.25 (запитання: «Чи відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ сума поворотної фінансової допомоги, яка надається ФО ЮО або повертається ЮО ФО?»).

Позаяк фіндопомога не повертається коштами, а зобов'язання припиняються шляхом зарахування зустрічних вимог, у цьому випадку у формі №1ДФ сума такого зарахування не відображається.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру