• Посилання скопійовано

Оплата за роботу в нічний час: нюанси розрахунків

У сторожа посадовий оклад становить 3000 грн, доплата до мінімальної зарплати — 1200 грн. З якої суминараховується оплата за нічні години: із 3000 грн чи із 4200 грн?

КЗпП встановлює мінімальні гарантії щодо оплати праці. Зокрема, робота в нічний час (ст. 54 КЗпП) оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Оплата за роботу в нічний час відповідно до ст. 108 КЗпП здійснюється у підвищеному розмірі, встановленому генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Робота у святкові і неробочі дні оплачується у подвійному розмірі:

відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий дні.

Таким чином, розмір оплати за роботу в нічний час, у святкові і неробочі дні розраховується виходячи з посадового окладу, а не розміру мінімальної заробітної плати (таке роз'яснення надавала Держпраці).

Враховуючи зазначене, за нормами чинного законодавства оплата за роботу в нічний час, у святкові і неробочі дні розраховується виходячи з посадового окладу, який за умовами запитання становить 3000 грн.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру