• Посилання скопійовано

Що нового

Регламентовано роботу банків на свята

! Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк регламентував роботу системи електронних платежів Нацбанку та банківської системи України у зв'язку з перенесенням робочих днів у 2019 році.

Так, передбачено перенесення днів роботи системи електронних платежів Нацбанку з:

вівторка 30 квітня на суботу 11 травня;

понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;

вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

Банки мають організувати роботу щодо своєчасної виплати пенсій, соціальних доплат, інших грошових виплат і забезпечити безперебійну роботу банкоматів, обмінних пунктів та організувати їх підкріплення готівкою різних номіналів.

30 квітня, 30 і 31 грудня 2019 року банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку (за потреби).

Здійснені банком операції мають бути зареєстровані та відображені в бухгалтерському обліку згідно з п. 15 розд. I Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою НБУ від 04.07.2018 р. №75.

Рішення НБУ від 01.04.2019 р. №249-рш чинне з 01.04.2019 р.


Заборонено ввозити з РФ пляшки, банки та скляні ємності

! Iмпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1147. Змінами до переліку внесено банки для консервування (стерилізаційні банки), пляшки для харчових продуктів та напоїв із безбарвного або кольорового скла, скляні ємності для харчових продуктів і напоїв, а також скляні ємності номінальною місткістю 2,5 л або більше, інші.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.04.2019 р. №306 чинна з 22.04.2019 р.


Визначено розмір внеску Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю

! Аудиторам

Кабмін постановив, що розмір внеску, який сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, становить (без урахування ПДВ) 1% суми винагороди за договором з надання аудиторських послуг з обов'язкового аудиту підприємствам, що становлять суспільний інтерес.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.04.2019 р. №313 чинна з 12.04.2019 р.


Зміни в порядках видачі дозволів на ввезення засобів та пристроїв спецпризначення

! Iмпортерам радіоелектроніки

Кабмін вніс зміни до порядків видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення і ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв спеціального призначення, затверджених постановою КМУ від 08.04.2015 р. №184.

Зокрема, визначено, що не допускається видача дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення, якщо вони мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Для ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спецпризначення вже не вимагається подання документа про підтвердження відповідності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. №311 чинна з 16.04.2019 р.


Зміни в наданні послуг з вивезення побутових відходів

! Сміттярам, споживачам комунпослуг

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 26.07.2006 р. №1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» (зокрема, документ називатиметься «Порядок формування тарифів на поводження з побутовими відходами») та виклав у новій редакції Правила надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджені постановою КМУ від 10.12.2008 р. №1070, які називатимуться «Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами».

Згідно з новою редакцією, ці Правила визначають механізм надання суб'єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах.

Послуги з поводження з побутовими відходами надає суб'єкт господарювання, визначений органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах в установленому законодавством порядку як виконавець послуг з вивезення побутових відходів.

Договір про надання послуг укладається між споживачем та виконавцем послуг з вивезення побутових відходів відповідно до Типового договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Постанова КМУ від 27.03.2019 р. №318 набирає чинності з 01.05.2019 р.


Зміни в критеріях встановлення інвалідності

! Працедавцям, особам з інвалідністю

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 р. №1317, Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2015 р. №685, та самої цієї постанови, постанови КМУ від 23.09.2015 р. №739, Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», деяким категоріям осіб, затвердженого постановою КМУ від 23.09.2015 р. №740, Порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затвердженого постановою КМУ від 29.04.2016 р. №336, Порядку встановлення зв'язку інвалідності з пораненнями чи іншими ушкодженнями здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 25.04.2018 р. №306.

Зміни поширюють дію згаданих постанов не лише на антитерористичну операцію, а й на заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Так, назву Порядку №685 змінено на: Порядок надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №299 чинна з 09.04.2019 р.


Критерії оцінювання ступеня ризику у сфері залізничного транспорту

! Залізничникам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері залізничного транспорту та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з безпеки на транспорті. Ними є:

— кількість випадків загибелі або травмування людей, що сталися у зв'язку з діяльністю СГ протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість одиниць рухомого складу СГ, пошкоджених протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість випадків затримки (порушення графіка руху) поїздів, сформованих з вагонів для перевезення пасажирів, ручної поклажі (багажу) та вантажобагажу, що сталися у зв'язку з діяльністю СГ протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість випадків втрати небезпечних вантажів, що сталися у зв'язку з діяльністю СГ протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість власного або орендованого залізничного рухомого складу, який виходить на колії загального користування або на колії, які використовуються СГ на підставі договору, станом на будь-яку дату протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— протяжність власних або орендованих залізничних колій чи залізничних колій, які використовуються СГ на підставі договору, станом на будь-яку дату протягом останнього року, що передує плановому періоду;

— кількість осіб, які постійно або тимчасово можуть перебувати одночасно на об'єкті залізничного транспорту, що належить СГ на праві власності або користування.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 р. №298 чинна з 13.04.2019 р.


Скасовано компенсацію за призваного на військову службу працівника

! Працедавцям

Кабмін визнав таким, що втратив чинність, Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам та фізичним особам — підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу в особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. №105.

Водночас втратили чинність постанови КМУ від 04.11.2015 р. №911 та від 12.04.2017 р. №254, які вносили зміни до зазначеної постанови.

Рішення прийняте на виконання Закону України від 24.12.2015 р. №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно з яким роботодавцям не передбачається компенсація за рахунок коштів Державного бюджету України витрат на виплату середнього заробітку працівникам, призваним і прийнятим на військову службу в особливий період, яка виплачувалась протягом 2014 — 2015 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.04.2019 р. №307 чинна з 17.04.2019 р.


Затверджено порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО

! СГ, які застосовують РРО

Мінфін затвердив Порядок ведення реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій та Порядок ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, а також Зміни до Порядку опломбування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Порядок ведення реєстру екземплярів РРО визначає механізм включення/внесення змін/виключення до/з реєстру екземплярів РРО.

Реєстр ведеться з метою узагальнення, зберігання та надання достовірної інформації щодо моделей (модифікацій), конструкторсько-технологічної та програмної документації екземплярів РРО, які дозволені для застосування у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

Порядок ведення реєстру ЦСО РРО визначає механізм включення/внесення змін/виключення до/з реєстру центрів сервісного обслуговування РРО відомостей про ЦСО. Реєстр ведеться з метою надання достовірної інформації про ЦСО, які згідно із законодавством мають право на проведення технічного обслуговування та ремонту РРО різних моделей (модифікацій), включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, та які уклали відповідні договори з виробниками (постачальниками) таких РРО.

Порядок опломбування РРО отримав новий додаток 4 — Акт про встановлення несправності фіскального блока під час гарантійного (післягарантійного) ремонту за формою №4-ЦСО.

З дня набрання чинності наказом діятимуть нові форми заяв про реєстрацію, перереєстрацію та скасування реєстрації РРО та КОРО, затверджені наказом Мінфіну від 20.09.2018 р. №773.

Докладніше про ці зміни читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 13.02.2019 р. №64
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.04.2019 р. офіційно не опублікований.


Уніфікована форма акта перевірки у сфері вищої освіти

! Закладам вищої освіти

Міністерство освіти і науки України затвердило уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері вищої освіти.

Уніфікована форма акта містить вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Водночас втрачає чинність уніфікована форма акта перевірки додержання суб'єктами господарювання, що надають послуги у сфері вищої освіти, вимог законодавства про вищу освіту, затверджена наказом МОН від 20.05.2013 р. №560.

Наказ Міністрерства науки і освіти від 22.02.2019 р. №239 чинний з 12.04.2019 р.


МВС оцінило працю своїх експертів

! Усім

Міністерство внутрішніх справ установило, що з урахуванням індексу споживчих цін (індексу інфляції) за 2018 рік нормативна вартість однієї експертогодини в підрозділах Експертної служби МВС у 2019 році становить 157,01 грн.

Наказ Міністерства внутрішніх справ від 27.02.2019 р. №133 чинний з 12.04.2019 р.


Допустимі рівні шуму

! Усім

Міністерство охорони здоров'я затвердило Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

Вимоги цих Державних санітарних норм встановлюють допустимі рівні шуму, який проникає в приміщення житлових і громадських будинків від зовнішніх та внутрішніх джерел, і допустимі рівні шуму на території житлової забудови.

Санітарні норми не поширюються на приміщення спеціального призначення (радіо-, теле-, кіностудії тощо).

Нагадаємо, що відповідно до ст. 24 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності зобов'язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами.

Наказ Міністерства охорони здоров'я від 22.02.2019 р. №463 чинний з 16.04.2019 р.


Зміни в Порядку повернення авансових платежів

! Платникам податків

Мінфін затвердив Зміни до Порядку повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів, затвердженого наказом Мінфіну від 18.07.2017 р. №643.

Зокрема, визначено порядок повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім'я ДФС (новий розділ IV Порядку).

Для повернення коштів авансових платежів (передоплати) платник податків подає до ДФС заяву у письмовому вигляді довільної форми, підписану платником податків та головним бухгалтером (за наявності), або за допомогою засобів електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб.

Така заява може бути подана протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на депозитний рахунок 3734 ДФС.

На доопрацювання відповідних програмно-інформаційних комплексів для реалізації нових положень Порядку ДФС та Казначейству відведено 30 днів.

Наказ Мінфіну від 22.02.2019 р. №80 чинний з 12.04.2019 р.


Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти

! Закладам загальної середньої освіти

Міністерство освіти і науки затвердило Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти.

Порядок визначає механізм проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти незалежно від їх підпорядкування та форми власності, крім структурних підрозділів таких закладів освіти, які забезпечують здобуття інших рівнів освіти.

Iнституційний аудит проводить Державна служба якості освіти, її територіальні органи в межах своїх повноважень.

Iнституційний аудит передбачає оцінювання освітніх і управлінських процесів закладу освіти та внутрішньої системи забезпечення якості освіти, перевірку додержання закладом освіти вимог законодавства у сфері освіти.

Iнституційний аудит закладів освіти у плановому порядку здійснюється не частіше одного разу на 10 років відповідно до перспективних і річних планів. Iнституційний аудит закладу освіти у позаплановому порядку проводиться не частіше одного разу на 2 роки, але не раніше ніж через 1 рік після проведення планового інституційного аудиту.

Наказ МОН від 09.01.2019 р. №17 чинний з 12.04.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру