• Посилання скопійовано

Зарплату виплачено наступного місяця: як відобразити це у звітності?

18.03.2019 р. працівника було прийнято на роботу. Зарплату за березень виплачено 01.04.2019 р. Як відображати в такому випадку суму нарахованої зарплати в формі №1ДФ та звіті з ЄСВ (Д4) (зокрема в частині виплаченого доходу)?

Форма №1ДФ

Відповідно до п. 3.3 Порядку №41, у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума доходу, фактично виплаченого платнику податку податковим агентом.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

При цьому зарплату, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображено в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано.

Згідно з абз. 1 ст. 115 КЗпП зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Отже, у випадку, зазначеному у запитанні, до податкового розрахунку за I квартал входить як нарахована, так і виплачена зарплата за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні), а також відповідна сума утриманого та сплаченого з неї податку.

Крім того, оскільки працівника було прийнято на роботу, то у графі 6 «Дата прийняття» зазначається дата прийняття такого працівника на роботу.

Звіт з ЄСВ

У звіті за формою №Д4 (звіт з ЄСВ) зазначається, зокрема, інформація про суми нарахованої зарплати працівникам, а також винагороди за договором цивільно-правового характеру. При цьому звіт заповнюється виходячи з нарахованих, а не виплачених сум зарплати (винагороди). Таким чином, підприємство у Звіті з ЄСВ за березень відображає суми нарахованої зарплати за березень прийнятого працівника в повному обсязі.

Також у звіті за формою №Д4 інформація про прийняття працівника відображається у таблиці 5. Зокрема, в цій таблиці зазначаються дані такої особи, дата початку трудових відносин, а також документ-підстава, за яким виникають такі трудові відносини (наприклад, наказ про прийняття на роботу).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру