• Посилання скопійовано

Дата оформлення МД є іншою від дати перетину кордону: як визначити ПЗ з ПДВ?

Експортер відвантажує товар за передоплатою 01.10.2018 р. (курс 32,05). Передоплата надійшла в сумі 10 тис. євро. 08.10.2018 р. (курс 32,10) відвантажено продукції на суму 7 тис. євро та оформлено МД. У повідомленні про перетин у графі «дата та час перетину кордону» зазначено дату 10.10.2018 р. (курс 32,15). Коли виникають ПЗ з ПДВ та як складати ПН?

Відповідно до пп. «б» п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Як зазначено у публікації «Вісника»1, у разі коли дата оформлення митної декларації та дата фактичного перетину товаром митного кордону України припадають на різні податкові періоди, датою виникнення податкових зобов'язань за операціями з вивезення товарів за межі митної території України є дата оформлення митної декларації.

Відповідно до п. 16 Положення №4502 митна декларація на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

1 Коли виникають зобов'язання з ПДВ при експорті // «Вісник. Офіційно про податки», №17-18/2018, с. 19.

2 Положення про митні декларації, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

Електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Оформлена електронна митна декларація за допомогою автоматизованої системи митного оформлення перетворюється у візуальну форму, придатну для сприйняття її змісту людиною, у форматі, що унеможливлює у подальшому внесення змін до неї, засвідчується електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення, та надсилається декларанту або уповноваженій ним особі.

Якщо митне оформлення товару завершено і митну декларацію оформлено 08.10.2018 р., то податкові зобов'язання виникають саме на цю дату. Податкова накладна складається на 08.10.2018 р., при цьому застосовується курс євро 32,10 грн/євро.

Водночас відповідно до п. 187.11 ПКУ, попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України чи ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера.

Що ж до штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних на експортні постачання, то ДФСУ в листі від 03.03.2017 р. №709/4/99-99-15-03-02-15 (див. «ДК» №14/2017) зауважує, що штрафні санкції, визначені пунктами 120-1.1 та 120-1.2, не застосовуються до платників податку за порушення ними граничного строку реєстрації/відсутності реєстрації в ЄРПН податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю), складених на постачання товарів/послуг для операцій:

— з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, та/або

— з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Податкові накладні, складені на експортні операції за нульовою ставкою, потрібно реєструвати у строки, передбачені п. 201.10 ПКУ, але на них не поширюються санкції за несвоєчасну реєстрацію, передбачені п. 120-1.1 ПКУ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру