• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Методику оцінки майна

! Суб'єктам приватизації

Кабмін виклав у новій редакції Методику оцінки майна, затверджену постановою КМУ від 10.12.2003 р. №1891.

Відповідно до вимог Методики проводиться визначення розміру статутного капіталу акціонерного товариства, що утворюється в процесі приватизації (корпоратизації, перетворення), та розміру збитків, що призвели до заподіяння майнової шкоди державі, територіальній громаді або суб'єкту господарювання з державною часткою (часткою комунального майна) в статутному (складеному) капіталі, у разі встановлення фактів розкрадання, нестачі, знищення, псування майна.

Методика не застосовується для проведення оцінки об'єктів державної і комунальної власності у випадках їх оренди та концесії, об'єктів державної і комунальної власності, які підлягають продажу на аукціоні за методом вивчення цінових пропозицій, а також у випадках визначення стартової ціни об'єкта великої приватизації радниками. Крім того, Методика не застосовується у випадках відшкодування збитків, передбачених ЗКУ, які відшкодовуються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою КМУ від 19.04.93 р. №284.

Постанова КМУ від 20.02.2019 р. №224
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікована


Держстат вніс зміни до форми №1-ПВ (квартальна)

! Працедавцям

Державна служба статистики України внесла зміни до форми державного статистичного спостереження №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці», затвердженої наказом Держстату від 06.07.2018 р. №134, а саме до показників колонки «А» розділу IV «Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати».

Зміни вводяться в дію зі звіту за I квартал 2019 року.

Наказ Держстату від 12.03.2019 р. №104 чинний з 12.03.2019 р.


Нове у процедурі передання, відчуження та списання об'єктів держвласності

! СГ

КМУ вніс зміни до власних постанов, що стосуються порядку відчуження, безоплатного передання та списання об'єктів держвласності:

Положення про порядок передачі об'єктів права державної власності, затвердженого постановою КМУ від 21.09.98 р. №1482;

Порядку відчуження об'єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 06.06.2007 р. №803;

Порядку списання об'єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2007 р. №1314.

Зокрема, уточнено, що об'єктом передання може бути і структурний підрозділ, переданий в оренду у складі єдиного (цілісного) майнового комплексу державного підприємства, організації.

Також уточнено, що у разі передання майна, яке передано в оренду у складі єдиних (цілісних) майнових комплексів держпідприємств, організацій, їх структурних підрозділів, таке передання слід погоджувати з орендодавцем і орендарем.

У разі припинення діяльності суб'єкта управління, яким погоджувалося передання майна в оренду у складі єдиних (цілісних) майнових комплексів держпідприємств, організацій, їх структурних підрозділів, передання такого майна здійснюється, зокрема, за рішенням іншого органу держвлади, якому КМУ передав повноваження з управління таким майном.

З п. 7 Порядку №803 (перелік документів для отримання згоди на відчуження майна) виключено пп. 8 — протокол (виписка з протоколу) засідання комісії з приватизації (у разі її утворення) про надання згоди на відчуження майна.

Найбільше змін зазнав Порядок №1314, який, зокрема, доповнено новим розділом «Особливості списання орендованого майна».

Постанова КМУ від 13.03.2019 р. №194
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікована


Акредитація закладів охорони здоров'я стала добровільною

! Медичним закладам

Кабмін вніс зміни до Порядку акредитації закладу охорони здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 15.07.97 р. №765, та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. №285.

У Порядку №265 викладено в новій редакції п. 2: заклади охорони здоров'я незалежно від форми власності, в тому числі аптечні, можуть добровільно проходити акредитацію.

Iніціювати позачергову акредитацію з метою підвищення категорії тепер теж може лише сам заклад не раніше ніж через один рік після затвердження МОЗ рішення про попередню акредитацію. Головна акредитаційна комісія такого права позбавлена.

З Переліку обов'язкових документів, що додаються до заяви про проведення акредитації закладу охорони здоров'я, вилучено звіт закладу про лікувальну роботу та/або фармацевтичну діяльність.

Відповідно, з Ліцензійних умов вилучено вимогу, що заклад охорони здоров'я повинен пройти акредитацію.

У новій редакції викладено додаток 4 до Ліцензійних умов «Заява про переоформлення ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики».

Постанова КМУ від 13.03.2019 р. №215
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікована


Оновлено Тарифи на депозитарні послуги, що надаються Нацбанком

! Фінустановам

Нацбанк виклав у новій редакції Тарифи на депозитарні послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України, а також на послуги щодо обліку й обігу депозитних сертифікатів Національного банку України, затверджені постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Постанова НБУ від 07.03.2019 р. №48 набирає чинності з 22.03.2019 р.


Валютний контроль скасують ще не скоро

! Суб'єктам ЗЕД

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило:

— форму заяви на одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком;

— Iнструкцію щодо заповнення форми заяви на одержання висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком;

— форму висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком.

Водночас втратив чинність Наказ Мінекономіки від 18.01.2008 р. №15 «Про затвердження Положення про порядок видачі висновків щодо продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями».

Наказ Мінекономрозвитку від 27.02.2019 р. №329 чинний з 12.03.2019 р.


Нові Правила сертифікації у цивільній авіації

! Виробникам технічних засобів захисту

Державна авіаційна служба України затвердила авіаційні правила України «Правила сертифікації технічних засобів захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання».

Ці правила встановлюють процедури, що застосовуються при сертифікації технічних засобів захисту цивільної авіації (далі — ЦА) від актів незаконного втручання (далі — АНВ), визначених в абз. 4 пп. 1, абз. 2 пп. 2 та пп. 3 п. 132 розд. IX Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, затвердженої Законом «Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації», для підтвердження їх відповідності вимогам законодавства, у тому числі авіаційних правил України, та видання відповідного сертифіката.

Авіаційні правила поширюються на Державіаслужбу, а також суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері виробництва технічних засобів захисту ЦА від АНВ, під час сертифікації та видачі (отримання) сертифіката відповідності на технічні засоби захисту ЦА від АНВ.

Наказ Державіаслужби від 19.12.2018 р. №1339
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікований


Процедура відбору зразків продуктів для досліджень на вміст нітратів

! Харчовикам, лабораторіям

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах з метою державного контролю.

Ці Методи встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст нітратів.

Методи відбору є обов'язковими для:

— державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;

— акредитованих лабораторій;

— операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Зазначені Методи входять до євроінтеграційного пакета: вони прийняті відповідно до п. 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) розділу IV «Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Наказ Мінагрополітики від 05.02.2019 р. №34
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікований


Вимоги до договору про обслуговування рахунку в ЦП номінального утримувача

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Вимоги до договору про надання послуг з обслуговування рахунку в цінних паперах номінального утримувача.

Вимоги поширюються на депозитарні установи та іноземну фінустанову, яка зареєстрована в державі, що є членом ЄС та/або членом Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), відповідає встановленим НКЦПФР вимогам і відповідно до законодавства держави, в якій її зареєстровано, має право надавати своїм клієнтам послуги з обліку ЦП та реєстрації переходу права власності на ЦП, у тому числі в інших державах на підставі відповідних договорів з іноземними фінустановами у разі укладення договору про надання послуг з обслуговування рахунку в ЦП номінального утримувача, внесення змін до нього.

Договір має складатися у формі паперового документа, підписаного сторонами, або у формі електронного документа відповідно до Закону про електронні документи.

Договір має передбачати обов'язок номінального утримувача щодо розкриття інформації у випадках, передбачених законом, та встановлення у передбаченому законодавством порядку обмежень щодо ЦП власника, права на які та права за якими обліковуються на рахунку (рахунках) у ЦП номінального утримувача, на підставі отриманих від депозитарної установи підтвердних документів.

Рішення НКЦПФР від 13.12.2018 р. №866
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опубліковане


Критерії оцінювання ступеня ризику від діяльності у сфері телекомунікацій

! СГ сфери телекомунікацій

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. До них належать:

— кількість видів діяльності у сфері телекомунікацій;

— види діяльності у сфері телекомунікацій;

— кількість регіонів України, в яких СГ має право на провадження виду діяльності у сфері телекомунікацій;

— кількість ліній фіксованого телефонного зв'язку та/або ліній зв'язку, які забезпечують можливість підключення кінцевого обладнання абонента до телекомунікаційної мережі оператора (провайдера), що надає доступ до Iнтернету, та/або активних ідентифікаційних телекомунікаційних карток мережі відповідно до поданого звіту за попередній рік;

— кількість невиконаних в установлені строки розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов у сфері телекомунікацій та приписів про усунення порушень вимог законодавства про телекомунікації за період після закінчення останньої планової перевірки до 15 жовтня року, що передує плановому.

Віднесення СГ до ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) за діяльністю СГ у сфері телекомунікацій проводяться НКРЗI з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

зі середнім ступенем ризику — на 4 роки;

з незначним ступенем ризику — на 5 років.

Постанова КМУ від 06.02.2019 р. №191
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікована


Критерії оцінювання ризику у сфері охорони довкілля

! СГ

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів Державною екологічною інспекцією. До них належать:

— провадження госпдіяльності з додержанням екологічних вимог;

— категорія видів планової діяльності та об'єктів, що можуть мати значний вплив на довкілля;

— види порушень вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, виявлених за результатами заходів держнагляду (контролю) протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;

— кількість порушень вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;

— кількість позапланових заходів державного нагляду (контролю), проведених щодо СГ протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду, з підстав, передбачених абз. 3, 7, 9 ч. 1 ст. 6 Закону про держнагляд;

— кількість випадків недопущення СГ посадових осіб органу держнагляду (контролю) до проведення заходів держнагляду (контролю) (крім випадків, передбачених ст. 10 Закону) у зазначеній сфері протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду.

Віднесення СГ до відповідного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) у зазначеній сфері проводяться з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

зі середнім ступенем ризику — на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — на 5 років.

Постанова КМУ від 06.03.2019 р. №182
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.03.2019 р. офіційно не опублікована


Як заповнити заяву на право експорту, імпорту товарів військового призначення

! Експортерам, імпортерам товарів військового призначення

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило Iнструкцію щодо заповнення заяви про отримання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Заява подається в одному примірнику і є додатком до листа суб'єкта до Держекспортконтролю щодо отримання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю.

Невід'ємними частинами заяви є чотири додатки до неї.

Наказ Мінекономрозвитку від 23.01.2019 р. №68 чинний з 15.03.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру