• Посилання скопійовано

У яких випадках можлива грошова компенсація за дні невикористаної відпустки?

Працівник звернувся з заявою про виплату грошової компенсації за дні невикористаної відпустки. Чи правомірно провести таку виплату?

Законом про відпустки1 встановлено заборону заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

Своєю чергою, ст. 24 Закону про відпустки передбачено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарних дні.

Тобто грошову компенсацію може бути надано за бажанням працівника лише у тому випадку, якщо працівник за відповідний рік, за який надається компенсація, використав 24 дні відпустки. Крім того, грошова компенсація невикористаної відпустки надається у разі звільнення такого працівника за всі дні невикористаної відпустки.

Тому якщо працівник за відповідний рік не використав 24 дні відпустки, надання грошової компенсації за дні невикористаної відпустки заборонено.

1 Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Також ст. 24 Закону про відпустки заборонено заміняти грошовою компенсацією всі види відпусток неповнолітніх.

Зверніть увагу! Частиною 5 ст. 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. За таке порушення передбачено відповідальність у розмірі мінімальної зарплати відповідно до ст. 265 КЗпП (у 2018 р. — 3723 грн).

Тож найбезпечнішим виходом з ситуації буде надання працівникові всіх невикористаних відпусток. Це можна зробити як одразу, так і поступово. Лише після повного використання працівником усіх раніше не наданих йому відпусток це порушення буде усунуто. Надалі слід дотримуватися норм законодавства про відпустки та вчасно надавати працівникам відпустки.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру