• Посилання скопійовано

Резервний капітал — не обов'язкова вимога статуту ТОВ/ТДВ

На виконання Закону про ТОВ/ТДВ Товариство приводило свій статут у відповідність до його вимог. Проте державний реєстратор відмовив у проведенні держреєстрації нової редакції статуту через відсутність у ньому інформації про формування резервного капіталу (фонду). Чи є законними дії держреєстратора?

Як було?

Відповідно до ст. 14, 51 Закону про госптовариства1, установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у статті 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному капіталі.

У товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25% статутного (складеного) капіталу, а також інші фонди, передбачені законодавством України або установчими документами товариства.

Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) фонду передбачається установчими документами, але не може бути меншим ніж 5% суми чистого прибутку.

Отже, вимоги щодо обов'язковості резервного (страхового) фонду раніше було обумовлено необхідністю створення резервів, спрямованих на покриття непередбачених витрат, у т. ч. боргів.

Як є тепер?

У зв'язку з прийняттям Закону про ТОВ/ТДВ2 Закон про госптовариства з 17.06.2018 р. втратив чинність у частині, яка стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств із додатковою відповідальністю.

А отже, норми ст. 14, 51 Закону про госптовариства не діють. I створення резервних фондів вже від ТОВ/ТДВ не вимагається. Обов'язковості включення такої інформації до статуту не встановлено (ст. 5, 6 Закону про ТОВ/ТДВ).

Хоча створення та формування резервного капіталу тепер прив'язані до можливості придбання товариством частки у власному статутному капіталі (ст. 25 Закону про ТОВ/ТДВ). Докладніше про це — далі.

Щодо резервного капіталу нагадаємо, що відповідно до Iнструкції №2913 рахунок 43 «Резервний капітал» призначено для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку. За кредитом рахунку 43 «Резервний капітал» відображається створення резервів, за дебетом — їх використання. Сальдо цього рахунку відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду. Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами та напрямами використання.

1 Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».

2 Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

3 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

Тобто ми говоримо про частину власного капіталу, який не лише формується за рахунок нерозподіленого прибутку, але й використовується не на загальні цілі госпдіяльності Товариства, а тільки на покриття збитків, інших витрат тощо.

Фактично новий Законо про ТОВ/ТДВ віддає на відкуп товариствам під час створення чи під час їхньої діяльності питання про створення резервного капіталу, розмір відрахувань та періодичність, а також напрями дозволеного використання резервного капіталу.

Проте усі ці подробиці має бути прописано у статуті й лише за бажанням засновників (учасників) Товариства.

Таке бажання може виникнути через потребу. Адже у разі необхідності придбання Товариством частки у власному статутному капіталі без зменшення його розміру це можливо лише за умови, що на день такого придбання Товариство вже має сформований резервний капітал і його розмір становить не менше вартості частки, що придбавається Товариством.

Слід також враховувати, що в такому випадку разом із заявою про держреєстрацію Товариство має надати держреєстратору довідку про формування резервного капіталу у розмірі, який відповідно до закону допускає володіння часткою (частиною частки) у своєму статутному капіталі (ч. 3 ст. 25 Закону про держреєстрацію1).

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

А от в інших випадках відмовити у реєстрації статуту або змін до нього через відсутність у ТОВ/ТДВ резервного капіталу як такого чи наявність несформованого резервного капіталу держреєстратор, на нашу думку, не має права.

Водночас Товариство, яке відмовляється від внесення до статуту вимог щодо резервного капіталу, фактично позбавляє себе можливості викупити частку у власному статутному капіталі, якщо така ситуація виникне у майбутньому. Для виправлення цієї ситуації йому доведеться спочатку внести зміни до статуту, сформувати резервний капітал — і лише після цього придбавати таку частку.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру