• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 05.02.2019 р. №394/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо надання податкової консультації

Суттєво. У разі перевищення максимальної тривалості зміни РРО (24 години) робота РРО буде заблокована.

! СГ, які застосовують РРО

Державна фіскальна служба України розглянула запит ТОВ щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Щодо оприбуткування готівки та друкування «Z-звіту» при цілодобовому режимі роботи (питання 1 та 2).

Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Ця норма враховує особливості роботи реєстраторів розрахункових операцій, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Пунктом 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. №199 (далі — Вимоги), наведено визначення «зміна» — це період роботи реєстратора розрахункових операцій від реєстрації першої розрахункової операції після виконання «Z-звіту» до виконання наступного «Z-звіту».

У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті (додаток до Вимог), наведено важливе уточнення: максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 годин.

Оскільки в добі всього 24 години (тобто день триває з 0 годин ранку та закінчується 24 годиною ночі), при щоденній роботі з РРО «Z-звіт» необхідно виконувати щодня.

Відповідно до п. 7 Вимог усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.

Враховуючи вищевикладене, якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек («Z-звіт») повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.

Пунктом 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за №40/10320) (далі — Положення №637), визначено, що уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО «Z-звіту».

Суми готівки, що оприбутковуються, мають відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.

Оскільки у наведеному прикладі дата зняття «Z-звіт» РРО відповідає даті оприбуткування у КОРО, порушень вимог п. 2.6 Положення №637 щодо своєчасності оприбуткування готівкової виручки немає.

Щодо оприбуткування готівкової виручки на господарському об'єкті (питання 3).

На сьогодні ваше підприємство може у роботі керуватися висновками, викладеними у податковій консультації ДФС від 16.11.2018 р. №4864/6/99-99-14-05-01-15/IПК1, за умови дотримання алгоритму дій, визначених зазначеною податковою консультацією.

1 Див. «ДК» №49/2018, коментар «ДК». — Прим. ред.

Щодо визначення вимог до порядку та строків зняття «Z-звіт» РРО (питання 4 та 5).

Пункт 9 ст. 3 Закону №265 визначає, що суб'єкт господарювання зобов'язаний щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій, та не визначає вимог до порядку та строків зняття «Z-звіт» РРО.

Звертаємо увагу, що у разі перевищення максимальної тривалості зміни відповідно до п. 7 Вимог робота РРО буде заблокована.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру