• Посилання скопійовано

Щодо проведення роз'яснювальної роботи

Лист Державної фіскальної служби України від 11.01.2018 р. №968/7/99-99-12-03-01-17

Щодо проведення роз'яснювальної роботи

Суттєво. Центральна ДФС роздратована тим, що регіональні органи ДФС спрямовують платників ПДВ до неї з приводу обрахунку показника ∑ Перевищ.

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що протягом останніх двох місяців платники масово звертаються до ДФС із проханням пояснити причини виникнення показника ∑ Перевищ у системі електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ).

Зважаючи на те що органи ДФС виконують сервісні функції, звертаємо увагу на неприпустимість відповідей у роз'ясненні з посиланням на ДФС як адміністратора СЕА ПДВ.

Показник ∑ Перевищ — загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Основною причиною оскарження показника ∑ Перевищ є допущені платниками методологічні помилки при заповненні та поданні податкової звітності з ПДВ.

Такі помилки підлягають виявленню та опрацюванню під час проведення камеральних перевірок.

Слід наголосити, що показник ∑ Перевищ розраховується виключно на підставі даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН, а отже, підстави, які призвели до виникнення такого показника, підлягають аналізу у контролюючому органі за місцем податкового обліку.

З огляду на викладене зобов'язуємо під особисту відповідальність начальників ГУ ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС:

припинити переадресації платників до ДФС з приводу обрахунку показника ∑ Перевищ та у першу чергу аналізувати причини його обрахунку за місцем обліку платника, а в разі встановлення технічних помилок звертатися до ДФС із запитом щодо виправлення помилок за формою згідно з додатком 1;

організувати проведення роз'яснювальної роботи з платниками в частині алгоритму обрахунку показника ∑ Перевищ у СЕА з урахуванням змін, унесених до програмного забезпечення (додаток 2), а також забезпечити контроль за якістю проведення камеральних перевірок податкової звітності з податку на додану вартість.

Додатки: 1. в електронному вигляді.

2. на 2 арк. у 1 прим.

В. о. голови М. ПРОДАН

Додаток 1

Форма запиту на виправлення помилок щодо обрахунку показника ∑ Перевищ

грн

ЄДРПОУ платника Назва Період ∑ Перевищ (наприклад, перевищення/ 10.2017) Сума Сума податку, зазначена у рядках декларації за звітний період (1.1Б + 1.2Б + 4.1Б + 4.2Б + 6Б + 7Б + 8Б) та кол. 6 (1.1Б + 1.2Б + 4.1Б + 4.2Б + 6Б + 7Б + 8Б) уточнюючих розрахунків до відповідного періоду Суми ПДВ за даними ПН / РК, складених у відповідному звітному періоді та зареєстрованими в ЄРПН Примітка (вказати конкретні податкові накладні з датою виписки, номером, які не враховано при обрахунку показника «перевищ») Шляхи виправлення помилки
               

Додаток 2

Iнформаційна довідка щодо алгоритму розрахунку показника ∑ Перевищ

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що протягом останніх двох місяців платники масово звертаються до ДФС із проханням пояснити причини виникнення показника ∑ Перевищ у системі електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ).

Функціонування СЕА ПДВ регламентовано статтею 200-1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Відповідно до п. 200-1.3 ст. 200-1 ПКУ складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі — реєстраційна сума) в ЄРПН, є показник ∑ Перевищ — загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.

Зазначений показник визначається як різниця між:

сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, задекларованими платником у податкових деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами податку, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (в тому числі податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у ЄРПН.

Показник ∑ Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та при обрахунку позитивного значення зазначеного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.

Отже, причинами виникнення показника ∑ Перевищ є:

1. Нереєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування.

2. Порушення вимог ст. 187, п. 192.1 ст. 192 ПКУ при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ.

3. Помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов'язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням (виключення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки) (підлягає виявленню і коригуванню згідно із запитами за формою (додаток 1 до цього листа).

Перевищ «Override209» — є сумою перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 Кодексу до 01.01.2017 року застосовував спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, у поданих податкових деклараціях з позначкою «0121»/«0122»/«0123»/«130» за період з липня 2015 року до грудня 2016 року з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, у другій частині порядкового номера яких зазначений код «2» або «3», які були складені з 01.07.2015 р. до 31.12.2016 р. та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 р. до 15.01.2017 р.

Слід зазначити, що Законом України від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» статтю 200-1 ПКУ доповнено пунктом 200-1.9 такого змісту:

«Якщо у платника податку загальна сума податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ), а сума, визначена пунктом 200-1.3 статті 200-1 цього ПКУ (∑ Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑ Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов'язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов'язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов'язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ ПопРах незалежно від значення показника ∑ Накл, визначеного відповідно до пункту 200-1.3 цієї статті.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим цього пункту, тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ)».

У зв'язку з цим ДФС доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ у частині обрахунку показника ∑ Перевищ, який обраховується за кожний звітний період окремо.

До змісту номеру