• Посилання скопійовано

Підприємець використовує готівкову виручку на власні потреби. Як це оформити?

Фізособа — підприємець на 3-й групі ЄП за ставкою 5% отримує в касу готівку за оплату послуг. Згодом готівка забирається на особисті потреби. Як відобразити в бухобліку видачу готівки з каси? Як заповнити ВКО?

Насамперед наголосимо: незалежно від системи оподаткування (загальна чи спрощена), фізичні особи — підприємці бухобліку не ведуть. Обов'язок вести бухоблік поширюється лише на юросіб (ст. 2 Закону про бухоблік).

I ще одне правило, не менш важливе: фізособи-підприємці касової книги не ведуть. Не проводять вони й операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами (п. 38 Положення №1481).

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Отже, підприємець не зобов'язаний ані складати видаткові касові ордери (навіть для підтвердження власних витрат), ані проводити кореспонденцію бухгалтерських рахунків при витраті коштів.

То як же правильно оформити видачу готівки з каси і чи є взагалі в підприємця каса?

Згідно з пп. 8 п. 2 Положення №148, каса — це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів.

Якщо у юросіб це місце суворо визначено внутрішніми документами та відповідним чином облаштоване (цього вимагає п. 38 Положення №148), то в підприємця все значно простіше. У нього навіть ліміту каси немає, як немає й обов'язку здавати виручку в банк (розділ V Положення №148 прописано для юросіб). Але все ж таки вважається, що у підприємця каса є! Адже на нього поширюється обов'язок з прибуткування готівки, яка надійшла до каси.

Отже, відсутність ліміту каси, касової книги та касових ордерів не означає відсутність обов'язку обліку готівки в підприємця. Для цього підприємець 3-ї групи ЄП зі ставкою 5% (неплатник ПДВ) веде Книгу обліку доходів, а якщо він застосовує РРО — ще й КОРО.

Книга обліку доходів

Платники ЄП 1-ї і 2-ї груп та платники ЄП 3-ї групи за ставкою 5% (фізособи-підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (пп. 296.1.1 ПКУ). Дані у Книзі є підставою для заповнення декларації платника ЄП.

КОРО

Приймати готівку без застосування РРО мають право тільки ФОПи — платники ЄП за відповідності умовам, наведеним у п. 296.10 ПКУ. А саме: фізособа — платник ЄП 3-ї групи за ставкою 5% під час приймання готівки не застосовує РРО незалежно від обраного виду діяльності. Але обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1 млн грн (до уваги береться загальний річний дохід: кошти, які надходять на поточний рахунок, та готівка). У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для платника ЄП є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації СГ як платника єдиного податку.

Норми п. 296.10 ПКУ не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. У цьому випадку без РРО не обійтися.

Якщо застосовується РРО, треба вести й КОРО. Хоча з 01.10.2018 р. можна не реєструвати КОРО на РРО, а ті, хто зареєстрував, може скасувати реєстрацію КОРО. Але слід забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ (зміни до наказу Мінфіну від 20.09.2018 р. №773, див. «ДК» №44/2018).

Оприбуткування готівки

Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі. Проте оформлення готівкової операції залежить від того, як працює ФОП: із застосуванням РРО чи без.

Оприбуткуванням готівки без застосування РРО в касах фізосіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням Книги обліку доходів, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у такій Книзі на підставі товарних чеків (квитанцій).

Для ФОПів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та КОРО, оприбуткуванням готівки є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. КОРО використовується для підклеювання та зберігання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках КОРО (п. 11 Положення №148, змін до цього документа наразі не внесено).

Використання готівки

Підприємці, які ведуть Книгу обліку доходів, використання готівки окремими документами не оформлюють і в цій Книзі таке використання не відображають, адже такої вимоги в законодавстві немає.

Утім, якщо такі підприємці застосовують РРО для того, щоб дістати виручку зі скриньки РРО, ці підприємці, як і решта, здійснюють операцію «службова видача». I не забувають усю виручку, у т. ч. і використану на власні потреби, оприбутковувати, тобто відображати в КОРО та в Книзі обліку доходів.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру