• Посилання скопійовано

Неперевищення 10 працівників у платника ЄП 2-ї групи

Чи може у ФОП-платника ЄП 2-ї групи працювати 11 осіб у поточному місяці? Середня кількість працівників у поточному місяці не перевищувала 10-ти (одна людина була звільнена, а одна прийнята). Чи слід враховувати людину у декретній відпустці у загальній кількості працівників?

Згідно з пп. 291.4.1 ПКУ, при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником єдиного податку — фізособою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ, до другої групи платників єдиного податку належать фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Якщо кількість осіб, які перебувають із платниками єдиного податку другої групи у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є одночасне неперевищення 10-ти осіб, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.

Отже, працівники, що перебувають в декретній відпустці, до загальної кількості працівників не враховуються. I якщо в якомусь із місяців було більше ніж 10 працівників, то враховуємо й відображаємо у звітності найбільшу чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.

Середньооблікова кількість працівників визначається відповідно до пп. 3.2.1 Iнструкції №2861. Середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 до 30 або 31 число (для лютого — до 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на кількість календарних днів звітного місяця.

1 Iнструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. №286.

Отже, якщо після визначення середньооблікової кількості працівників відповідно до пп. 3.2.1 Iнструкції №286 виявиться, що середня кількість працівників у поточному місяці не перевищувала 10-ти та не було факту одночасного перебування у трудових відносинах 11 осіб (тобто спочатку одна людина була звільнена, а потім інша людина прийнята), то, на думку автора, негативних наслідків для підприємця не настане.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру