• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів від ОВДП у платника єдиного податку

Чи оподатковується єдиним податком сума від продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) або сума погашення ОВДП емітентом наприкінці терміну? Що як ці суми не надходять на розрахунковий рахунок підприємства, а залишаються у брокера на «брокерському рахунку»?

Відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку — юридичної особи є для юридичної особи — будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

У п. 292.11 ПКУ перераховано суми, які не включаються до складу доходу платника ЄП. Зокрема, у переліку є дивіденди, отримані платником єдиного податку — юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ (пп. 10 п. 292.11 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ, дивіденди — платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

З метою оподаткування до дивідендів прирівнюється також платіж у грошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку (його частини).

У листі ГУ ДФС у м. Києві від 08.04.2016 р. №8481/10/26-15-12-04-18 податківці зазначають, що юридична особа — платник єдиного податку не включає до складу доходу дивіденди, отримані від інших платників податків.

Чи є доходи від ОВДП дивідендами з метою оподаткування?

Валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) — це боргові цінні папери держави, випущені Мінфіном. Державні облігації України є державними цінними паперами, що випускаються з метою покриття дефіциту бюджету виключно на підставі закону про бюджет на відповідний рік. Держава в особі Мінфіну не є платником податків, отже, доходи від ОВДП не є дивідендами у розумінні пп. 14.1.49 ПКУ.

Відповідно, суми доходу від ОВДП, а також суми від продажу ОВДП, що фактично надійшли на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, є оподатковуваним доходом такого платника.

Якщо ці суми не надходять на рахунок платника ЄП у грошовій формі, вони не оподатковуються ЄП.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру