• Посилання скопійовано

Поновлення помилково звільненого голови ФГ

Голову ФГ, який є його засновником (не членом ФГ), звільнено 31.01.2018 р., а тепер надане пояснення, що у ФГ, які є юрособами, голова ФГ (засновник) іде як найманий працівник. Як поновити на роботі голову у березні 2018 року? Голову звільнено за угодою сторін. Звернулися до Держпраці, а вони кажуть, що потрібно скасувати наказ на звільнення, інакше будуть штрафи за непрацевлаштованого працівника у лютому. Чи це так?

Голова ФГ виконує функції керівника юрособи

Фермерське господарство може бути створене як юридична особа або фізична особа — підприємець та підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити ФГ, права власності або користування земельною ділянкою (ч. 4 ст. 1, ч. 1 ст. 8 Закону про ФГ).

Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, діє на підставі статуту. Вимоги до статуту наведено у ч. 4 ст. 1 Закон про ФГ.

Оскільки йдеться саме про юрособу, яка підлягає держреєстрації у порядку, передбаченому Законом про держреєстрацію, то без зазначення відомостей про керівника ФГ не обійтися (п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію). З тією лише різницею, що керівником ФГ на вимогу закону є його голова.

Так, відповідно до ст. 4 Закону про ФГ, головою є засновник ФГ або інша визначена у статуті особа.

За Законом про ФГ голову ФГ наділено такими повноваженнями:

1) представляти фермерське господарство перед органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами чи їхніми об'єднаннями відповідно до закону.

2) укладати від імені господарства угоди та вчиняти інші юридично значимі дії відповідно до законодавства України.

3) можливістю письмово доручати виконання своїх обов'язків одному із членів господарства або особі, яка працює за контрактом.

Причому оскільки відомості про голову ФГ (фактично як «керівника» юрособи) вносяться до ЄДР, то, відповідно, й будь-які зміни щодо нього також мають проходити державну реєстрацію (внесення змін до відомостей про керівника в ЄДР).

Для довідки!

Нині чимало фермерських господарств прописують у статутах наведені нами вимоги. I це не суперечить Закону. Проте такі вимоги мають і відповідні наслідки: якщо засновника не віднесено статутом до членів ФГ, потрібно дотримуватися позиції Держпраці та оформляти його головою ФГ на умовах КЗпП. Втім, внесенням до статуту змін це можна виправити, і тоді засновник як член ФГ не працюватиме на умовах трудового договору чи контракту. У такому разі його треба просто звільнити з посади голови. Але на відомості в ЄДР це жодним чином не вплине. Він і надалі залишиться головою ФГ до переобрання.

До речі, зазначати у статуті, що голова ФГ — це засновник, буде вже не потрібно. Достатньо зазначити це у протоколі чи іншому документі, який оформляється відповідно до статуту на загальних зборах засновників та членів ФГ.

Трудові відносини у ФГ

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 Закону про ФГ, трудові відносини у фермерському господарстві базуються на основі праці його членів. У разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом).

Зверніть увагу!

Терміну для подання відповідних змін про голову ФГ до державного реєстратора Законом про ФГ та Законом про держреєстрацію не встановлено.

Трудові відносини членів фермерського господарства регулюються статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), — законодавством України про працю.

При цьому членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом) (ч. 1 ст. 3 Закону про ФГ).

А за умовами статуту голова ФГ є його засновником, проте у списку членів ФГ його не зазначено (див. зразок 1).

Зразок 1

Що це означає? На нашу думку, по суті, голова ФГ за умовами статуту та закону не підпадає під поняття «член ФГ», відповідно на нього вимоги обмеження роботи за трудовим договором не поширюються (див. також лист Мінсоцполітики від 14.06.2017 р. №306/0/22-17, «ДК» №31/2017).

Отже, доходимо висновку, що голову ФГ потрібно приймати на посаду або за трудовим договором, або за контрактом (відповідно до вимог та в порядку, визначеному статутом). Тобто особу, яка є засновником та головою ФГ, може бути оформлено згідно з вимогами трудового законодавства.

Тож у разі обрання засновника головою ФГ відомості про нього подаються до ЄДР, з ним може укладатися трудовий договір або контракт, вступ на посаду оформляється наказом із внесенням запису до трудової книжки.

I на виконання вимог ст. 24 КЗпП ФГ має подати до органу ДФС за місцем обліку повідомлення про прийняття працівника (голови ФГ) на роботу в порядку, визначеному Постановою №413.

Якщо голову ФГ помилково звільнили...

Є позиція, що голову ФГ можна не оформляти згідно з вимогами трудового законодавства. Але це працює лише тоді, коли на вимогу ч. 1 ст. 4 Закону про ФГ головою обрана інша особа, ніж засновник, наприклад з-поміж членів ФГ.

Зверніть увагу!

У такому разі аби запобігти можливим майбутнім претензіям з боку Держпраці, у статуті має бути прямо прописано, що голова може обиратися серед засновників, членів або бути найманою сторонньою особою. Відносини з ним оформлюються відповідно до вимог ст. 3, 4, 27 Закону про ФГ.

Отже, 31.01.2018 р. голову було звільнено (у нашій ситуації це могло бути зроблено й помилково). Як засновник (не член ФГ) його було оформлено згідно з трудовим законодавством. Але сумніви щодо законності таких дій спричинили запит до Держпраці, яка роз'яснила, що голова ФГ — це керівник, і з ним мають бути належним чином оформлені трудові відносини.

Що робити в цій ситуації та які наслідки можуть очікувати ФГ?

Розгляньмо два варіанти розвитку подій.

Варіант 1. Поновлення за заявою голови ФГ

Вище ми зазначали про порядок обрання/звільнення голови ФГ, який є засновником (не членом ФГ), а його повноваження встановлюються у статуті. Відповідно, залежно від оформлення трудових відносин, голову може бути звільнено з посади або з підстав, передбачених контрактом, або з підстав, визначених у КЗпП.

У статуті також прописується порядок прийняття рішення про обрання чи звільнення голови, і цей порядок має бути дотримано. Скажімо, йдеться про наявність вирішальної кількості голосів чи дотримання порядку голосування, наявність підстав (причин чи обставин) для звільнення, належное повідомлення та/або порядок скликання позачергових зборів тощо.

Чому ми на цьому наголошуємо?

У запитанні сказано, що Держпраці нагадала про можливість застосування штрафів за непрацевлаштованого працівника у лютому. Адже питання про поновлення голови ФГ на посаді вирішується у березні 2018 року. I ми не виключаємо можливості саме такого тлумачення дій засновників ФГ, оскільки для цього є вагомі причини: голова ФГ, хоча й був фактично звільнений, все ж за даними ЄДР вважався керівником юрособи. Крім того, і після звільнення голова виконував свої безпосередні обов'язки: укладав договори, підписував внутрішні документи ФГ, податкову та бухгалтерську звітність тощо.

Отже, підстави для визнання порушення відповідно до ст. 265 КЗпП у частині фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) є цілком реальними, і це може призвести до застосування штрафу у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Є ще один момент, на який ми не можемо не звернути увагу: Закон передбачає обов'язок органу, який розглядає трудовий спір, поновити працівника на попередній роботі у таких випадках: у разі звільнення без законних підстав; у разі звільнення або переведення на іншу роботу з порушенням установлених правил (ч. 1 ст. 235 КЗпП) Причому у цій нормі самому формулюванню «звільнення без законних підстав», враховуючи приписи ст. 36. 40 та 41 КЗпП, надається доволі широке тлумачення. Адже підставою для звільнення є фактичні обставини, передбачені саме цими статтями (або підстави, чітко визначені у контракті).

Тому, на нашу думку, навіть якщо голова ФГ і звернеться до загальних зборів засновників та членів ФГ із заявою поновити його на посаді, у будь-якому разі доведеться обґрунтувати причини такого поновлення, а точніше, визнати, що звільнення відбулося без законних підстав.

Відсутність такого обґрунтування, ймовірно, у разі перевірки призведе до штрафу з боку Держпраці.

I якщо ми говоримо про керівника (голову ФГ), звільнення якого відбувається згідно з положеннями статуту, то шукати такі відсутні підстави для звільнення доведеться саме у протоколі чи іншому рішенні засновників.

Отже, за варіантом 1 голова ФГ може поновитися за заявою з обґрунтуванням незаконності звільнення, а ФГ та його засновники повинні:

1) протоколом чи іншим рішенням засновників визнати незаконність звільнення із зазначенням порушень статуту чи підстав, наведених у КЗпП;

2) видати наказ про скасування попереднього наказу на звільнення із внесенням відповідних записів до трудової книжки. Щодо дати наказу, то у разі, якщо рішення засновників про поновлення на посаді голови ФГ буде прийнято, скажімо, 12 березня, то наказ — або датою, визначеною у такому рішенні, або наступного дня. Але поновлення на посаді відбувається з дати звільнення (див. зразок 2);

Зразок 2

Зверніть увагу!

Питання подання повідомлення наразі є відкритим. На думку Мінсоцполітики, оскільки поновлення на попередній роботі відбувається з дати звільнення працівника, яка відповідно до цього рішення визнається недійсною, і час вимушеного прогулу оплачується та зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, подавати повідомлення до територіальних органів ДФС України не потрібно (лист Мінсоцполітики від 08.08.2016 р. №1102/13/84-16, «ДК» №38/2016).

3) виплатити суму коштів за вимушений прогул з дати звільнення до дати поновлення на посаді включно.

Варто звернути увагу й на те, що сам факт незаконного звільнення голови ФГ, на нашу думку, можна аргументувати тим, що звільнення було незаконним через відсутність обмеження на обіймання посади голови за трудовим договором. Звісно, це може спрацювати, якщо звільнення голови було аргументоване тим, що члени ФГ не можуть працювати за трудовим договором, хоча у статуті у переліку членів ФГ засновника не зазначено (вище ми говорили про зміни до статуту та необхідність внести голову до переліку членів ФГ). Втім, чи сприймуть такі аргументи посадові особи Держпраці під час перевірок, — питання залишається відкритим.

Варіант 2. Прийняти голову ФГ на посаду заново

Загалом якщо голова за цей час (з дати звільнення до дати укладання нового трудового договору (контракту) фактично не видавав організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських документів (не підписував договорів, наказів, звітності тощо), такий варіант є цілком прийнятним. Водночас не варто забувати, що за даними ЄДР голова виконував функції керівника. Але як таку ситуацію витлумачать Держпраці та органи ДФС, — сказати складно. В будь-якому разі варто бути готовими обстоювати своє право на такий варіант оформлення відносин у суді.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Закон про ФГ — Закон України від 19.06.2003 р. №973-IV «Про фермерське господарство».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Постанова №413 — Постанова КМУ від 17.06.2015 р. №413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру