• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міністерства фінансів України від 09.11.2017 р. №926

Критерії блокування ПН: є зміни

Наказом Мінфіну від 09.11.2017 р. №9261 (див. «ДК» №48/2017) внесено зміни до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, затверджених наказом головного фінрегулятора від 13.06.2017 р. №567 (далі — Критерії №567). З'ясуймо, в чому ж полягає суть цих змін.

Новації у критеріях

Моніторинг податкової накладної/розрахунку коригування здійснюється ДФС за такими критеріями (п. 6 Критеріїв №567), які з метою блокування реєстрації мають виконуватися одночасно:

1) обсяг постачання товару/послуги, зазначений у податковій накладній/розрахунку коригування, які подано на реєстрацію в ЄРПН, у 1,5 разу більший за величину, що дорівнює залишку різниці обсягу придбання та обсягу постачання такого товару/послуги з 1 січня 2017 року (тобто сума в податкових накладних, спрямованих на реєстрацію, має перевищувати різницю між сумою придбання і сумою продажу, помножену на 1,5) — ця умова залишилася незмінною;

1 Коментований наказ був опублікований в «Офіційному віснику України» N90/2017 17.11.2017 р., тож зміни набрали чинності 17 листопада 2017 р.

2) відсутність товару/послуги в ПН, яка подана на реєстрацію в ЄРПН, в інформації, поданій платником податку за встановленою формою, як товару/послуги, що на постійній основі постачається (виготовляється), — ця умова також не зазнала змін;

3) залишок товарів визначався у розрізі окремих кодів УКТ ЗЕД і за правилами, чинними для націнки у розмірі 1,5. Завдяки новаціям залишок товарів, що є ризикованими для системи блокування реєстрації, корелює з показником D. Суть показника D полягає в тому, що це питома вага загальної суми сплачених за останні 12 місяців податків та зборів (крім суми імпортного ПДВ) і ЄСВ у загальній сумі поставок, що оподатковуються за ставкою 20% та 7%. Суми поставок беруться з ПН, РК за останні 12 місяців. Є окрема залежність показника D від ступеня податкового навантаження: більше 75% загального такого залишку для платників, у яких значення показника D становить більше 0,03; більше 60% — від 0,02 до 0,03; більше 50% — від 0,015 до 0,02; більше 40% — від 0,01 до 0,015, більше 30% — від 0,005 до 0,01, більше 20% — до 0,005.

Завдяки новаціям маємо новий критерій блокування реєстрації РК до ПН, складених на платників ПДВ (зверніть увагу: це стосується тільки РК і тільки платників ПДВ!). РК буде заблоковано, якщо його суть зводиться до зміни вартості товару/послуг більше ніж удвічі та/або зміни номенклатури товарів/послуг (для кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД — зміна перших чотирьох цифр кодів, а для кодів послуг відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг — перших двох цифр кодів).

Тож якщо потрібно перевести аванс на інший договір, банально змінити номенклатуру через РК не буде змоги (такий РК на зміну номенклатури буде відразу заблоковано). У такому разі слід спочатку оформити та зареєструвати РК на зменшення повністю всієї попередньої номенклатури, а відтак виписати нову ПН із новою номенклатурою.

Чия таблиця проходитиме автоматично

Насамперед це сільськогосподарські товаровиробники, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, та/або сільськогосподарські підприємства, які на 31 грудня 2016 року застосовували спецрежим з ПДВ за ст. 209 ПКУ (в редакції, чинній на 31 грудня 2016 року), що мають власні (право власності/користування) та/або орендовані земельні ділянки (раніше йшлося лише про одну земельну ділянку, а тепер їх може бути кілька), загальна площа яких понад 200 га включно (станом на 1 січня 2017 року), що задекларовані до 20 лютого 2017 року. Але, як і раніше, здійснюватиметься перевірка, аби за період з 1 січня 2017 року не було одночасної зміни засновника і керівника.

Ще один ключовий критерій для сільгосппідприємства, що розраховує на автоматичний пропуск таблиці, — це зазначення в її графі 4 кодів товарів згідно з переліком (див. табл. поруч).

Таблиця

Коди УКТ ЗЕД для сільгоспідприємства

01 живі тварини;
03 риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні;
04 молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені;
07 овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби;
08 їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь;
10 зернові культури;
12 насіння і плоди олійних рослин; інше насіння, плоди та зерна; технічні або лікарські рослини; солома і фураж;

Друга категорія платників ПДВ, які можуть розраховувати на автоматичний пропуск таблиці без розгляду комісією ДФСУ, — це ті, у кого одночасно виконуються умови:

— податкове навантаження перевищує 2% (D > 0,02),

— P < Pм х 1,3, тобто сума ПДВ, зазначена в ПН, РК, зареєстрованих у звітному періоді із урахуванням конкретних поданих на реєстрацію ПН, РК, є меншою як мінімум на 30%, ніж найбільша місячна сума, наведена в ПН, РК за останні 12 місяців; тобто показник Р обмежує суму ПДВ, що може бути зареєстрована у поточному місяці, коефіцієнтом 1,3;

— обсяг постачання товарів/послуг у податкових накладних/розрахунках коригування, складених з 1 січня 2017 року в Реєстрі, зазначених в інформації згідно з додатком до Критеріїв №567, становить більше 25 відсотків загального обсягу постачання за період з 1 січня 2017 року.

Ключові моменти

Як і раніше, таблиця подається тільки в електронному вигляді разом із поясненнями. Строк розгляду комісією таблиці і пояснень до неї залишився тим самим, що й раніше, — 5 робочих днів після дня їх отримання.

Недостовірні дані, подані у таблиці, можуть дорого коштувати платнику ПДВ.

Якщо до контролюючого органу надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником недостовірної інформації, комісія ДФС має право прийняти рішення про неврахування інформації, наданої платником. Якщо все-таки така недостовірна інформація була врахована системою автоматично, після прийняття комісією ДФС рішення про неврахування інформації така інформація вже не підлягає автоматичному врахуванню.

Норми пп. 4 п. 5 Критеріїв №567 інформують, що показники D, P, як і раніше, будуть формуватися автоматично. Але тепер обрахунок буде проводитися на конкретну дату — на 10 число календарного місяця, наступного за звітним. Саме цією датою ця інформація має з'явитися в електронному кабінеті платника ПДВ.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру