• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління НБУ від 03.10.2017 р. №99

Коментованими документами було внесено зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління НБУ від 26.06.2015 р. №417 (далі — Положення №417). Цей нормативний акт визначає регламент роботи банків, їх відокремлених підрозділів, платіжних організацій та членів/учасників платіжних систем, що є банками, та філій іноземних банків (на небанківські фінансові установи його дія не поширюється).

Суть змін полягає в тому, щоб регламентувати діяльність агентів, які на замовлення банків можуть займатися ідентифікацією та верифікацією клієнтів перед безпосередньою співпрацею з ними.

Справді, у ст. 6 Закону про споживче кредитування1 запроваджено нові поняття «кредитні посередники» або «кредитні агенти». Саме вони можуть проводити ідентифікацію та верифікацію в інтересах банку-кредитодавця. До укладення договору банк має підтвердити достатній рівень ділової репутації агента (пп. 6 п. 72 розд. IV Положення №417). Уклавши договір із банком, агенти у своїй роботі мають враховувати вимоги Програми ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів банку, інших внутрішніх документів банку з питань фінансового моніторингу, у тому числі шляхом проведення відповідних перевірок (пп. 6 п. 24 розд. II Положення №417).

1 Закон України від 15.11.2016 р. №1734-VIII «Про споживче кредитування».

Банківська установа має організувати навчання агентів для забезпечення належного рівня їх підготовки з питань запобігання легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму. Водночас агенти мають забезпечити захист персональних даних потенційних клієнтів, а також банківської таємниці (пп. 7 п. 72-3 розд. V Положення №417), інакше банк має всі підстави відмовитися від співпраці з агентом, який порушує це правило.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру