• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 29.09.2017 р. №2079/6/99-99-15-03-02-15/IПК

Порядок коригування сум ПДВ установлено ст. 192 ПКУ. Однією з підстав для проведення такої процедури є повернення постачальником повної попередньої оплати покупця. Стаття 192 ПКУ містить два пункти щодо порядку коригування сум податку:

п. 192.1 — встановлює умови та порядок коригування для платників ПДВ (це означає, що відбувається коригування ПЗ та ПК сторін);

п. 192.2 — встановлює порядок коригування, якщо статус покупця — неплатник податку (за дотримання певних умов у постачальника виникає можливість зменшити ПЗ).

Щоб мати можливість зменшити ПЗ з ПДВ у відносинах із неплатником податку на підставі зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, постачальник повинен отримати раніше поставлені товари та повернути повну суму їх компенсації1.

Це правило діє також у разі, коли неплатник ПДВ повертає неоплачений товар2. Тоді постачальник — платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при постачанні товару, та зменшити нараховану суму ПЗ лише після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

1 Аналогічне правило діє при перегляді цін, що пов'язані з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до Закону про захист прав споживачів або договору.

2 ЗIР, підкатегорія 101.14, запитання: «Чи складається розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на покупця — неплатника ПДВ, у разі повернення таким неплатником неоплаченого товару?».

У верхній лівій частині розрахунку коригування, який складається при поверненні повної суми авансу або при отриманні неоплаченого товару, робиться позначка «X» та зазначається тип причини 02. У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а в рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний IПН «100000000000». Розділи А та Б розрахунку коригування заповнюються аналогічно, як при складанні ПН, лише зі знаком «мінус». Зокрема, у розділі А графи I, II або III показники міститимуть відкориговану суму ПЗ зі знаком «мінус», яка зазначалася продавцем у ПН.

А от якщо наведені вище умови не виконуються, права на зменшення ПЗ з ПДВ постачальник не має. Це підтверджує коментована IПК, в якій наголошується, що у разі повернення частини попередньої оплати порядку зменшення ПЗ не передбачено.

Наприклад, за договором покупцю повертається раніше отримана сума авансу, проте за мінусом витрат, які поніс постачальник під час виконання договору. У такому разі постачальник не має права скласти розрахунок коригування на частину коштів, що повертаються, та зменшити ПЗ з ПДВ. Але якщо сума ПЗ є значною і сторони узгодять між собою повернення повної суми авансу й окрему оплату покупцем сум понесених постачальником витрат на виконання такого договору (якщо вони були), — тоді можна зменшити ПЗ на підставі розрахунку коригування.

На жаль, відкоригувати частину ПЗ у пропорційному відношенні не вдасться: ПКУ вимагає повної суми повернення.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру